Noordzeevis steeds duurder betaald: ‘Vijf voor twaalf'

Noordzeevis wordt steeds duurder © Istock
Visboeren zien klanten wel vaker vertwijfelend naar de kassa kijken als ze moeten afrekenen. Niet gek als je ziet dat een kilo Noordzeevis al gauw tussen de 35 en 40 euro kost.
Het zijn inmiddels normale prijzen zegt visboer Peter Thielen uit Venray. “Mijn vaste klanten kijken er niet meer van op. Maar als je een jong gezin hebt en voor vier tot zes man moet kopen kan het al snel in de kosten lopen.”

Verkoop gekelderd

Waar Thielen in zijn zaak een jaar of drie tot vier geleden nog zo’n 40 kilo kabeljauw uit de Noordzee over de toonbank zag gaan is dat nu nog geen tien kilo meer. "Een deel van de klandizie is overgestapt op goedkopere alternatieven. Dit is heek uit Nigeria. En voor de kibbeling gebruik ik pollak uit Alaska", wijst hij aan in zijn koeling.

Verdwenen vissers

Belangrijkste oorzaak is niet per se de inflatie maar het verdwijnen van de vissers. Die zeggen geen droog brood meer te kunnen verdienen en het hoofd amper boven water te kunnen houden. Al is dat dan weer wel voor een deel de schuld van bijvoorbeeld de hoge dieselprijzen voor kotters. Maar ook strengere milieuwetgeving speelt daarin een rol. "Europa moet daar snel iets aan doen", denkt Thielen. "Anders helpen ze de hele Nederlandse visserijhandel naar de sodemieter."
Zelf zingt hij het nog wel uit als zestiger die van plan is de zaak van de hand te doen. Maar voor een nieuwe generatie visboeren ziet hij het inmiddels somber in.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!