Geen vergunningsplicht voor Fortuna Sittard en MVV

De ME op het veld tijdens de wedstrijd MVV-Roda JC in stadion De Geusselt. © ANP
De Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Maastricht gaan als voetbalgemeenten (nog) niet over op een vergunningstelsel. Zij menen dat ze voldoende uit de voeten kunnen met de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) in hun gemeente.
Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Veiligheid

Om de veiligheid in de voetbalstadions te vergroten, trekken de meeste gemeenten met een betaald voetbalclub de teugels aan. Steeds meer gemeenten voeren een vergunningsplicht in voor hun profclubs: zij hebben voortaan een vergunning nodig om wedstrijden te mogen spelen.

Venlo

Uit de rondvraag van de NOS onder 31 gemeenten blijkt dat minstens 21 gemeenten, waaronder Venlo voortaan een vergunning vereisen, vijf meer dan vorig jaar. Drie gemeenten, Breda, Leeuwarden en Almere, willen dat volgend jaar invoeren. De gemeente Kerkrade reageerde niet op de vragen van de NOS.

Voorschriften

Bijna alle gemeenten geven aan dat ze gelet op het supportersgeweld in de afgelopen seizoenen de voorwaarden aanscherpen of op zijn minst tegen het licht houden. In Maastricht bijvoorbeeld volstond altijd een kennisgeving vanuit de club, maar "vanaf komend seizoen verbinden wij wel voorschriften aan het organiseren van wedstrijden".

Geweldsincidenten

Aanleiding is het grote aantal geweldsincidenten in de stadions na de coronaperiode. Van vuurwerk op de tribunes en het veld en het gooien van voorwerpen en bekers bier, tot veldbestorming, brandstichting, vernieling en het belagen van spelers en scheidsrechters aan toe. In de afgelopen twee seizoenen heeft de KNVB 167 keer een sanctie opgelegd aan een club omdat er op de tribune sprake was van supportersgeweld.

Door burgemeesters opgesteld

Het advies om betaald voetbalwedstrijden alleen toe te staan als voldaan is aan vergunningsvoorwaarden, komt uit het handelingskader voor het aanpakken van ongeregeldheden rondom het betaald voetbal. Dat is begin dit jaar door de burgemeesters zelf opgesteld. Ook demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz dringt er bij de gemeenten op aan een vergunningsstelsel in te voeren.

Voorwaarden

De burgemeesters denken dat met een vergunningsstelsel de clubs beter gehouden kunnen worden aan de voorwaarden voor gastvrij, veilig en toegankelijk voetbal. Onder die voorwaarden vallen bijvoorbeeld afspraken over kaartverkoop, vervoer, alcoholverkoop, georganiseerd vuurwerk, inzet van stewards en beveiligers, scheiding van supportersgroepen en het hebben van een veiligheids- en calamiteitenplan.
Als niet voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden kan een sanctie worden opgelegd met als uiterste middel het intrekken van de vergunning om wedstrijden te mogen organiseren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!