Koning Draaksteken tot tranen geroerd door serenade

Ruim 500 mensen kwamen naar het huis van Roy Smeets in Beesel. © Track'88
Roy Smeets, de oorspronkelijke Koning van het Draaksteken in Beesel, werd vrijdagavond door bijna 500 medespelers en vrijwilligers van het Draaksteken verrast met een serenade bij zijn woning.
Smeets moest vlak voor de première afzien van zijn rol door een lelijke val met zijn wielrenfiets. Hij had zich twee jaar voorbereid op de rol.

Tranen

De serenade roerde hem tot tranen. De komst van zijn medespelers bij zijn huis was een grote verrassing voor hem. Op krukken zag en hoorde hij met een lach en een traan iedereen voor hem zingen. Hij was enorm blij met alle steun.

Scootmobiel

De rol wordt overgenomen door Fred Geraets, die eigenlijk Hannes zou vertolken. Smeets hoeft het Draaksteken niet helemaal aan zich voorbij te laten gaan. Er is een scootmobiel voor hem geregeld zodat hij naar de repetities kon komen kijken. En als assistent-regisseur is hij de komende zes voorstellingen toch betrokken bij het Draaksteken.

Erfgoed

Het toneelstuk wordt elke zeven jaar door de Beeselse bevolking opgevoerd. Die traditie gaat terug tot 1736, en maakt inmiddels deel uit van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Aan deze editie werken zo'n 550 Beeselnaren mee, voor naar verwachting ongeveer 15.000 bezoekers. Het Draaksteken is tussen 11 en 19 augustus in totaal zes keer te zien.
Ruim 500 mensen gingen naar het huis van Roy Smeets. © Track'88
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!