Tipgeld voor oplossing fruitbomenmysterie Retersbeek

Eén boom is omgezaagd, de andere stammen bijna © Foto's: Chantal Bruls
Een privédetective, een oproep tot getuigen en een flinke beloning voor de gouden tip. Het moet leiden tot de oplossing van het fruitbomenmysterie in Retersbeek.
Twee maanden geleden, om precies te zijn in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juni, sloegen onbekenden toe in het fruitbomenperceel van de Sjef en Chantal.

Moedwillig

Exact 49 fruitbomen, met name kersenbomen, werden gedeeltelijk doorgezaagd. Een moedwillige actie, vermoeden de eigenaren. Hoe dan ook, de schade van deze aanslag wordt geschat op 100.000 euro en daarvoor zijn Sjef en Chantal niet verzekerd. Het tweetal deed aangifte, maar de politie stak er niet heel veel energie in.

Vuurtje aanwakkeren

Daarom hebben de hobbytelers een privédetective ingeschakeld, die het dovende vuurtje in Retersbeek weer wat moet aanwakkeren. John Vullers gaat er namelijk vanuit dat er mensen in het dorp meer moeten weten. "Iedereen kent elkaar hier, maar niemand wil zich hier kennelijk mee bemoeien. We hopen toch dat ze iets zeggen, desnoods anoniem", zegt de oud-rechercheur. Hij heeft inmiddels 'stille getuigen' vastgelegd en camerabeelden bekeken. Ook heeft hij gereconstrueerd hoe de dader of daders te werken moeten zijn gegaan.

Hele klus

Gezien de grootte van het perceel, dat achter de woning ligt, komt Vullers tot de conclusie dat de dader of daders een tijd bezig moeten zijn geweest. "Om al die fruitbomen te vernielen hebben ze zeker een kilometer moeten afleggen. Dat doe je niet met een handzaag. We vermoeden dat er een elektrische zaag met een accu is gebruikt. maar dat veroorzaakt weer lawaai. Ondanks dat het perceel afgelegen ligt moeten mensen dat gezien maar vooral gehoord hebben. Ook hebben we een route, die mogelijk is afgelegd", aldus Vullers.

Eerdere incidenten

Net als de slachtoffers zelf vermoed ook Vullers een gerichte actie. "Maar we willen niemand bij voorbaat en zonder bewijs beschuldigen." Toch vindt ook Vullers het opvallend dat het gezin al eerder doelwit was van criminelen. Een jaar geleden werd er in een loods van Sjef en Chantal ingebroken, waarbij spullen ter waarde van 15.000 euro werden meegenomen. En een jaar eerder overleed een van hun pony's onder verdachte omstandigheden. Ze vermoeden dat het dier is vergiftigd. "We nemen dat wel mee, maar geen idee of er een link is. Dat moet onderzoek uitwijzen."

Tipgeld

Om het zwijgzame Retersbeek aan de praat te krijgen, heeft de getroffen familie zelfs een beloning van 10.000 euro in het vooruit gesteld voor de gouden tip die leidt naar de oplossing van dit mysterie. "Als mensen twijfelen trekt dit ze misschien over de streep. En verklaren kan ook anoniem", zegt John Vullers.