Zwarte zaterdag: met deze tips ga je voorbereid de weg op

Stockfoto © iStock
We zitten midden in de vakantieperiode en dat betekent dat de vakantiegangers nog altijd op de weg zitten. En daarom is deze dag omgedoopt tot zwarte zaterdag.
Vakantiegangers zullen massaal in hun auto stappen. Niet alleen naar, maar ook terug van hun vakantiebestemming. Hoe ga je goed voorbereid de weg op? Waar wordt de drukte verwacht en wat is zwarte zaterdag eigenlijk?

Extra reistijd

"Zwarte zaterdag is in het leven geroepen door de Fransen. Dat is de dag waarop heel veel Fransen en ook Parijzenaren massaal naar hun vakantiebestemming vertrekken, vooral naar het zuiden", zegt Bianca Damink van de ANWB Verkeersinformatie." Maar er is dan ook al weer heel erg veel terugkomend vakantieverkeer. Dus dat betekent dat in beide richtingen op de vakantieroutes heel veel vertraging verwacht wordt." Dat geldt overigens niet alleen voor Frankrijk maar ook voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. "Dus ga je op vakantie die dag, dan moet je rekening houden met heel veel extra reistijd."

Tips

Het is verstandig om goed uitgerust te vertrekken. “Vertrek niet 's nachts maar 's ochtends rond een uur of 10, na het ontbijt. Als je ’s nachts gaat rijden dan kom je midden in de files terecht die er overdag staan. Als je ’s morgens vertrekt, rijd je achter de files aan. Dus dan kom je met minder stress rond dezelfde tijd aan." Verder geeft Damink nog als tip mee om genoeg eten en drinken mee te nemen. Verder is het raadzaam om afleiding voor de kinderen op de achterbank te voorzien en - niet geheel onbelangrijk - zorg dat je auto op orde is.

File

Op alle zaterdagen in juli en augustus is het heel erg druk op de wegen van en naar vakantieroutes. De Franse verkeersdienst verwacht op zwarte zaterdag ruim 1000 kilometer file. Maar ook in Duitsland wordt het druk en in Zwitserland bij de Gotthardtunnel op de A2. "Daar moet je rekening houden met een paar uur tijdverlies."

Caravan

"Het is ook handig om te weten dat bij Luik aan de weg wordt gewerkt. De E25 bij de Cointe tunnel richting Luxemburg. Daardoor worden auto’s met een caravan omgeleid, die mogen dus niet door die tunnel. Zij worden omgeleid via Namen. Daar moeten zij dus rekening mee houden." Auto’s mogen er wél gewoon door.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!