Hitte op Wereldjamboree: 'Ik drink acht liter water per dag'

Scouts op de Wereldjamboree in Zuid-Korea © Roeland Smit
Op de Wereldjamboree bij Saemangeum in Zuid-Korea is het warm, heel warm. Bij het vierjaarlijkse scoutingevenement, waar ruim 40.000 scouts van over de hele wereld naartoe komen en verblijven in tenten, zijn al honderden personen onwel geworden.
Ook Nederlandse scouts hebben last van de hitte: acht zijn al behandeld in een noodhospitaal. In totaal zijn er zo'n 2000 scouts vanuit Nederland en Limburg op het terrein.

Acht liter water

Roeland Smit (31) is vrijwilliger bij de Wereldjamboree: "Ik kan je vertellen, ik zit nu voor een ventilator, en heb daardoor nog geen last van de hitte. Maar ik ben ruim twee meter lang en drink daarom ook zo'n acht liter water per dag. Naast ventilatoren krijgen mensen ook zonnebrandcrème", aldus Smit.

Gevaarlijke cocktail

Ondanks de hitte verloopt het evenement volgens hem prima voor de meeste scouts. Toch is hij behoorlijk geschrokken. "Tuurlijk schrik je daarvan, heel vervelend voor alle mensen die onwel zijn geworden, vooral de kinderen. De combinatie van deze cocktail is gevaarlijk: je zit met zoveel mensen bij elkaar en dan is er nog de hitte."

Opstartproblemen

Het heeft de afgelopen dagen ook niet geholpen dat de organisatie kampte met enkele opstartproblemen. Zo waren nog niet alle watertappunten aangesloten en mocht er volgens Smit ook wel wat vaker bij de wc's worden schoongemaakt. "Maar je ziet, eigenlijk bij elke editie van de Wereldjamboree, dat het na de eerste paar dagen wel goed wordt opgelost. En wat je allemaal ziet op tv en in de media, dat is best wel erg. Maar de meesten hebben stiekem toch wel een leuke tijd."

Nat en muggen

De Wereldjamboree duurt nog tot en met 12 augustus, en het ziet er niet naar uit dat het de komende week gaat afkoelen. Temperaturen liepen de afgelopen dagen al op tot 38 graden. Dat blijft de komende dagen waarschijnlijk ook nog zo. Buiten de hitte is het ook nog eens heel erg nat waardoor er ook nog eens veel muggen op het terrein zijn. De regering van Zuid-Korea gaat bussen met airconditioning richting het terrein sturen, zodat personen die onwel zijn geworden, beter kunnen bijkomen.
Het blijft de komende week nog heet op het terrein van de Wereldjamboree. © Roeland Smit
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!