Voerendaal in gesprek met grafdelver na verwisseling

Stockfoto © Istock
De gemeente Voerendaal, die juridisch uiteindelijk verantwoordelijk is voor een begrafenis in het verkeerde graf, gaat volgende week in gesprek met de grafdelver.
De gemeente heeft begrafenissen uitbesteed aan het bedrijf uit Wijlre. Inclusief de eindcontrole dat de juiste kist in het juiste graf terechtkomt.

Proces

Volgens een schriftelijke verklaring van de gemeente hebben zich met de grafdelver tot dusver nooit problemen voorgedaan, en maken ook andere gemeenten gebruik van het bedrijf. "De gemeente gaat begin volgende week met de grafdelver in gesprek, om het proces onder de loep te nemen en te verbeteren", aldus het bericht.

Verantwoordelijkheid

Dat Voerendaal het begraafwerk uit handen heeft gegeven, ontslaat de gemeente niet van de verantwoordelijkheid voor de begraafplaats. "Een gemeentelijke begraafplaats valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid", legde uitvaartjurist Willem van der Putten eerder uit. "Inclusief de controles die moeten worden uitgevoerd om te voorkomen dat kisten in het verkeerde graf terechtkomen."

Etiket

Normaalgesproken geven uitvaartondernemingen een overledene een label met een uniek nummer, dat ook op de kist wordt geplaatst. Dit nummer moet worden gecontroleerd als een kist wordt meegenomen voor de begrafenis, en als de kist het graf of de crematie-oven in gaat.