Kopzorgen over vleermuisonderzoek bij isolatie spouwmuren

Stockfoto © Istock
Er heerst commotie over de uitspraak die de Raad van State woensdag deed over een verplicht ecologisch onderzoek bij het isoleren van spouwmuren. In die muren kúnnen vleermuizen zitten en voordat de muur geïsoleerd mag worden, moet eerst duidelijk zijn of vleermuizen zich daar gevestigd hebben.
Maar aan dat verplichte ecologische onderzoek zitten veel haken en ogen. Onder andere het Maastrichtse CDA heeft vragen over de kwestie.

Duizenden euro's

Isolatiebedrijven keken eerst zelf met een camera in de spouwmuur om eventuele vleermuizen te constateren, maar dat is volgens de Raad van State niet genoeg. Voor dat onderzoek moet een ecoloog meerdere seizoenen lang monitoren en bovendien kost dat onderzoek duizenden euro's. Met het verplichten daarvan en een groot tekort aan ecologen is het nog maar de vraag in hoeverre het haalbaar is om spouwmuren in de toekomst te isoleren.

Lange wachttijden

Daarover maakt onder andere de Vereniging Eigen Huis zich zorgen. Die vreest voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie. "Ondanks dat de uitspraak in het belang is voor de bescherming van vleermuizen, vindt Vereniging Eigen Huis de onderzoekskosten wel hoog en vreest dat dit tot lange wachttijden leidt voor huiseigenaren. Ook het behalen van de gestelde klimaatdoelstelling, 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030, wordt hierdoor moeilijker", schrijft de vereniging op haar site.
Ook het Maastrichtse CDA trekt aan de bel, meldt RTV Maastricht. Raadslid Gabrielle Heine maakt zich zorgen over de doelstelling in het coalitieakkoord om woningen snel te isoleren om energiearmoede tegen te gaan. Heine wil van het stadsbestuur weten wat de gevolgen van deze uitspraak zijn voor Maastricht.

'In 35 jaar geen vleermuizen'

Isolator Ron Marchal vraagt zich af in hoeverre het ecologische onderzoek nodig is. "In die 35 jaar dat wij isoleren zijn we nog nooit een vleermuis tegengekomen. Het lijkt me ook sterk, dan moet ieder huis geïnspecteerd worden. Maar dan gaan ze de energienorm niet halen. Dat strookt niet met de realiteit."
Maar Ger Beckers, vleermuisdeskundige, wordt dan wel weer zo'n 15 tot 20 keer per jaar gebeld omdat er een vleermuis in een spouwmuur zit. "Die vleermuizen houden zich daar regelmatig schuil", legt hij uit. "Een vleermuis kan geen nest bouwen en moet dus ergens in kruipen. Dat kan een holle boom zijn, maar ook een spouwmuur." Volgens hem sturen gemeenten nu al ecologen naar wijken waar vleermuizen aanwezig zijn, zodat bewoners de kosten niet hoeven te betalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!