Regenboogbankje Schinnen na paar weken weer beklad

De regenboogbank is al voor de tweede keer beklad © John Niessen (Facebook)
Het regenboogbankje in Schinnen is wederom beklad met zwarte verf.
Dat gebeurde halverwege juni ook al, toen werden er ook teksten bij geschreven als: 'Niet onze kinderen verzouwen!!' en 'Zieke Satans ziekte - god zegen de groep'.

'Bijt op mijn tong'

John Niessen, lid van Team Respect Beekdaelen en voormalig veiligheidscoördinator bij COC Limburg, is verdrietig en boos. "Ik bijt even op mijn tong. Iedereen mag het oneens zijn met wat anderen vinden. Maar wat ik mis de laatste tijd, is het respect. Dat is ver te zoeken. Een normaal gesprek is niet eens meer mogelijk op dit moment. Dat merkte ik ook al aan de reacties toen het bankje werd geplaatst en de eerste keer werd beklad."

Achteruitgang

Niessen zet zich al 25 jaar in voor de LHBTQIA+-gemeenschap. De vorige keer heeft hij dan ook aangifte gedaan bij de politie, maar daarover is nog niks teruggekoppeld. "Ik heb niet het idee dat we vooruitgaan. Wel qua wetgeving, maar ooit stonden we als Nederland op plek één op de ranglijst voor acceptatie voor de LHBTQIA-gemeenschap. Nu is dat gezakt naar nummer 16. We voelen ons steeds onveiliger op straat, en daar draagt dit ook aan bij", vertelt Niessen.

Volle glorie

Het bankje in Schinnen was nog niet volledig schoongemaakt van de vorige bekladdering. Vrijdag worden de planken verwijderd en opnieuw geschilderd door twee verenigingen in Schinnen. Daarna keert het in volle glorie terug.

Wethouder

Wethouder Levin de Koster gaf na de eerste bekladding aan in gesprek te willen gaan met de vernielers. De daders zouden leden zijn van de groep Defend Limburg en waren ook te horen en deels te zien op een online video. "Ik wil graag een gesprek aangaan met Defend Limburg over de vernieling. Bijvoorbeeld over wat ze bedoelen met 'niet onze kinderen verzouwen'. Ik snap de achterliggende gedachte niet want het slaat nergens op." De Koster laat weten dat het gesprek nog niet heeft plaatsgevonden, omdat het politieonderzoek naar de eerdere bekladding nog loopt. Wel gaat de gemeente aangifte doen.
De bank werd in oktober vorig jaar onthuld op Internationale Coming Out Day, en was een initiatief van Team Respect Beekdaelen. Deze inwoners van het dorp hebben het bankje geplaatst met het idee dat niemand buitengesloten mag worden.