Echtpaar wil niet wijken voor spoortunnel Venlo

De woningen aan de Vierpaardjes nabij de spoorweg. © L1 (Guus Benders)
De gemeente Venlo ligt in de clinch met een echtpaar over het opleveren van een woning aan de Vierpaardjes.
De woning zou eigenlijk dinsdagochtend, op 1 augustus, opgeleverd moeten worden zodat het gesloopt kan worden voor de bouw van een tunnel. Die moet in de plaats komen van de huidige viersporige overweg.

Geen flat

Maar de familie Milovic heeft nog geen nieuwe woning geaccepteerd en is dus nog niet vertrokken. "Ik heb een stuk of tien huizen zelf gevonden, maar deze kreeg ik allemaal niet toebedeeld", vertelt mevrouw des huizes, Vera Milovic. "Zelf krijg ik woningen aangeboden in een flat, maar ik ben bang voor de lift of kleine ruimtes, dan stik ik. Ik wil op de begane grond wonen, met een klein tuintje."

Onteigend

Toch zal het echtpaar snel moeten verhuizen. De gemeente heeft via een eerder gesloten overeenkomst de bewoners van de panden onteigend. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het stel nog vier weken de tijd heeft om het huis alsnog te verlaten: "Dat de bewoners uiterlijk op 1 augustus dienden op te leveren is bij vonnis bepaald. De bewoners die niet hebben opgeleverd krijgen zoals nu bekend vier weken de tijd om dat alsnog te doen. Tot die tijd blijft de gemeente bemiddelen tussen bewoners en woningcorporaties om een passende huurwoning te vinden", aldus de gemeente.

'Genoeg kansen'

Er zouden al genoeg kansen zijn geweest om het huis te verlaten, vindt de gemeente: "Maar de bewoners zijn nog niet akkoord gegaan met de woningen die zijn aangeboden." Dat heeft achteraf te maken met de wensen en behoeftes van het echtpaar: volgens hen 'kunnen ze alleen op een begane grond wonen.'

Geen vertraging

De ondertunneling lijkt vooralsnog geen vertraging op te lopen. Ook hoeft het echtpaar niet te vrezen om over vier weken daadwerkelijk op straat gezet te worden: "Als er dan nog geen passende woning gevonden is zal het echtpaar worden ondergebracht in een hotel of vakantiewoning totdat definitieve woonruimte elders is gevonden. Zoals ook al eerder aangegeven zullen we het echtpaar absoluut niet met de koffers op straat zetten." De gemeente verwacht 'gewoon' over vier weken te kunnen starten met de eerste sloopwerkzaamheden. De eerste hekken worden deze week nog geplaatst.

Zorgen

De bouw van de spoortunnel zorgde de afgelopen jaren al voor veel zorgen, zowel bij de buurtbewoners als bij de gemeente. Eerder dit jaar wilde enkele bewoners nog naar de Hoge Raad stappen om in cassatie te gaan tegen een eerdere uitspraak. Maar omdat dat zéker voor vertraging zou zorgen, kwam de gemeente met een nieuw en laatste voorstel om de bewoners uit te kopen. Dat voorstel werd uiteindelijk ook geaccepteerd. De afspraak was echter dat iedereen dan op 1 augustus vertrokken zou zijn.