Vaals is groenste gemeente van Nederland

Het groene landschap in Vaals. © iStock
Vaals is relatief de groenste gemeente van Nederland. Ruim driekwart van de oppervlakte per buurt is ingedeeld met gras, planten en bomen.
Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op Natuurbeschermingsdag. Ze concluderen dit op basis van de meeste recente cijfers.

Groene gemeenten

Na Vaals komen de gemeenten Valkenburg aan de Geul (69 procent) en Gulpen-Wittem (67,9 procent). Venlo en Maasgouw (allebei 35,8 procent) zijn de minst groene gemeenten van onze provincie, gevolgd door Roermond en Maastricht.

Groene provincies

Van de twaalf provincies zijn Drenthe en Noord-Brabant het groenst. Ze zijn de enige provincies waarvan de oppervlakte voor meer dan de helft groen is. In Limburg ligt dat percentage met 49,6 procent net onder de helft.

Luchtkwaliteit

Vaals en Gulpen-Wittem hebben ook de beste luchtkwaliteit als speciaal naar stikstof wordt gekeken. Venlo is de enige Limburgse gemeente waar meer stikstofdioxide gemeten wordt dan het landelijk gemiddelde. Dat heeft mogelijk te maken met de drukke snelwegen die de gemeente doorkruizen.
Nederweert kampt met het meeste fijnstof, mede door de vele intensieve veehouderij in de gemeente.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!