Bewoners flat Roermond woest, lift al weken buiten gebruik

De lift is al weken kapot. © L1
De lift van een negen verdiepingen tellende seniorenflat in Roermond is al weken buiten gebruik. De bewoners zijn woest, sommigen kunnen de deur niet meer uit.
Op 16 juni ging de enige lift in het gebouw buiten gebruik. Er waren herstelwerkzaamheden nodig en die zouden maximaal drie weken duren. Daar waren de bewoners al verbolgen over, maar nu het euvel veel langer duurt, zijn ze des duivels.

Thuis zitten

De flat telt 55 appartementen met merendeels oudere bewoners, die vaak ook nog slecht ter been zijn. Velen zijn aangewezen op een rollator en een enkeling zit in een rolstoel, zoals Frans Janssen. Hij kan nauwelijks nog de deur uit. Zonder hulp van anderen lukt het sowieso niet. "De bewoners van de gevangenis hier vlakbij hebben het beter, die kunnen drie keer per dag naar buiten. Ik kan alleen maar binnen zitten en naar de kastanjes kijken. Het is onmenselijk en niemand weet hoelang het nog gaat duren", vertelt Janssen.

Stoeltjeslift

Woningcorporatie Wonen Limburg heeft wel een noodvoorziening getroffen. Zo is er in het trappenhuis een stoeltjeslift gemaakt, maar ook dat is voor de meeste bewoners geen oplossing. "Als het al zou werken, wie brengt dan mijn rolstoel naar beneden?" vraagt Frans zich af. Anderen durven er geen gebruik van te maken, bang dat een van de liften niet werkt en ze in het trappenhuis staan terwijl ze geen kant uit kunnen.

Half uur

Een andere bewoonster, die op de zesde verdieping woont, durft het wel aan. Ze moet wel, want ze moet drie keer per dag haar hondje uitlaten. "Maar elke keer heb ik een half uur nodig om naar beneden te komen en daarna weer een half uur naar boven. En dan moeten er geen tegenliggers komen, het is echt een gedoe, niet meer leuk", vertelt Marian IJsermans. "Om maar nog te zwijgen als je boodschappen bij je hebt, dat is al helemaal niet te doen."

In de fik

De 79-jarige Filomena Buchmeyer laat daarom de boodschappen maar thuisbezorgen, al zullen ook de bezorgers daar niet zo blij mee zijn. Ze is boos en verdrietig door de situatie, waardoor ze alleen nog maar buiten komt als het echt moet, bijvoorbeeld voor de dokter of het ziekenhuis. "Ik was vorige week zo boos, als ik benzine had gehad, had ik de lift in de fik gestoken. Ik ben echt in staat zoiets te doen", zegt ze.

Reactie Wonen Limburg

Bij Wonen Limburg hebben ze geen idee hoelang het nog duurt. Woordvoerder Erik Hermsen zegt de frustratie van de bewoners te begrijpen, maar zegt ook afhankelijk te zijn van de leverancier: Schindler liften. Die wacht nog op onderdelen waardoor er ook geen zicht is op wanneer de lift het weer doet. Hermsen durft geen datum te noemen, alleen 'zo snel mogelijk'.
Wel zegt hij dat mensen die echt getroffen zijn en niet hun huis uit kunnen, op kosten van Wonen Limburg naar een hotel kunnen. Maar van dat aanbod heeft nog niemand gebruik gemaakt. Ook stelt hij dat alle bewoners op een financiële compensatie kunnen rekenen.