Dassenburcht legt treinverkeer Heerlen-Valkenburg plat

Stockfoto © Istock
Vanwege het ruimen van een dassenburcht bij Voerendaal rijden er ruim drie weken lang geen treinen tussen Valkenburg en Heerlen.
De stoptrein op de Heuvellandlijn rijdt die periode alleen tussen Maastricht en Valkenburg, zo laat Arriva weten. De vervoerder zet van 1 tot en met 25 augustus bussen in. Vanwege het personeelstekort is de sneltrein op die route al komen te vervallen.

Langere reistijd

Reizigers moeten die periode rekening houden met een langere reistijd van 15 tot 30 minuten. Bovendien kunnen bestaande aansluitingen niet worden gegarandeerd.

Spoordijk

De burcht is eerder al ontdekt door ProRail. De dassen zouden in dit geval worden verjaagd, in de hoop dat ze elders een nieuwe plek zouden vinden. In eerste instantie werd verwacht dat het treinverkeer geen hinder zou ondervinden van de dassenburcht, maar dat blijkt nu dus wel het geval te zijn.

Verzakking

Het dier kan een hoop problemen veroorzaken , met name onder het spoornetwerk. Bij het Friese Molkwerum en Esch in Brabant reden eerder dit jaar geen treinen vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. Volgens spoorbeheerder ProRail zaten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land nog meer dassen bij en onder het spoor.

Uitgraven en weghalen

De burchten worden uitgegraven en weggehaald. Vaak moeten de spoorstaven dan ook tijdelijk verwijderd worden. Dat dassen spoorlijnen uitkiezen om een hol te maken, heeft niks met eventuele aantrekkingskracht tot trillingen en lawaai maken. "Maar ze trekken zich er ook niets van aan", zei voorzitter Jaap Dirkmaat van natuurbeschermingsorganisatie Das & Boom eerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!