Uitval treinen Heerlen-Aken: weinig machinisten met diploma

Een trein van Arriva. © iStock
Het is een probleem dat overal op het spoor speelt: een tekort aan personeel. Op bepaalde trajecten, zoals dat van Heerlen naar Herzogenrath, is het nog net wat nijpender.
Dat bevestigt vervoerder Arriva aan L1. Ook woensdagochtend was het raak.

Speciale opleiding

Gewoonlijk heeft Arriva namelijk een aantal machinisten dat ritten kan opvangen, als iemand zich bijvoorbeeld ziek meldt. De poule voor vervangende machinisten is op bepaalde trajecten echter krapper dan elders, legt een woordvoerder uit. Dat komt doordat er een speciale opleiding vereist wordt van machinisten die naar Duitsland rijden, iets wat niet iedereen heeft. "Daardoor is het mogelijk dat diensten niet kunnen worden opgevangen", zo verklaart de woordvoerder de uitgevallen ritten. Wel zijn er momenteel machinisten hiervoor in opleiding.

Uitval van treinen

Sinds het begin van deze maand waren er ten minste zes dagen waarop er één of meerdere ritten uitvielen door personeelstekort, zo blijkt uit tweets van de vervoerder. In totaal was er op 16 dagen in juli iets aan de hand op het traject Heerlen-Herzogenrath, waardoor één of meerdere treinen uitvielen. Zo was er bijvoorbeeld sprake van een 'verstoring' of 'hoge vertraging'. De oorzaak daarvan is niet altijd duidelijk. Arriva doet geen mededelingen over het aantal treinen dat uitvalt door personeelstekorten.

Werk aan het spoor

De vervoerder meldt dat aankomend weekend in Duitsland aan het spoor wordt gewerkt. Reizigers die zaterdag en zondag gebruikmaken van het traject, zullen daarom gebruik moeten maken van vervangende bussen. Dat is ook het geval voor de treinen naar Aken.