De juiste kist? Zo controleert de begrafenisondernemer dit

Stockfoto © iStock
Dat twee overledenen worden verwisseld in aanloop naar de uitvaart, gebeurt 'heel zelden', vertelt uitvaartondernemer Eric Kempkens. "Maar als het gebeurt, is de impact voor iedereen enorm groot."
De uitvaartondernemer uit Buchten noemt het incident uit Voerendaal, waarbij twee overledenen verwisseld werden, dan ook 'een zeer pijnlijke fout'.

Verwisseld

Maandagochtend werd daar op het allerlaatste moment een begrafenis afgeblazen, omdat de overledene twee dagen eerder door een fout al begraven was. De medewerker die zaterdag verantwoordelijk was voor het verwisselen van twee lichamen, is op staande voet ontslagen.

Label

Hoe zorgen uitvaartorganisaties ervoor dat zulke fouten voorkomen worden? Dat gebeurt over het algemeen met een label, dat om de enkel van een overledene geplaatst wordt. Daarop staat niet alleen de naam, maar ook een nummer en de geboorte- en sterfdatum. "We willen niemand een nummer laten zijn, laat ik dat voorop stellen", legt Kempkens uit. "Maar in een groter uitvaartbedrijf zou het zomaar kunnen dat er op dat moment twee meneer Janssen in het pand verblijven."

Controles

Dit nummer correspondeert ook met een nummer op de kist, dat meestal onder het bloemstuk geplaatst wordt, zo legt de uitvaartondernemer uit. Een tweede nummer zit aan de achterkant. "Het wordt ook gecommuniceerd aan instellingen die daarna de zorg overnemen, een crematorium bijvoorbeeld." Daardoor kunnen ook zij controleren of alles klopt.

'Nachtmerrie'

Bij elke stap moet het nummer en de papieren bij de overledene zijn", zo legt Kempkens uit. "Stel, er is een nummerfout gemaakt, dan krijg je de schrik van elke uitvaartorganisatie: dan wordt het niet geaccepteerd en móet de kist weer open. Dan moet opnieuw geïdentificeerd worden of het de juiste persoon is." Voor nabestaanden, die dat doen, is dat erg zwaar. "Dat is een nachtmerrie voor alle betrokkenen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!