Grimmig drieluik over oorlog Oekraïne bij museum Groesbeek

Een vernielde Russische tank en een doorzeefde Oekraïnse ambulance bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © L1 (Peter Beeker)
De oorlog in Oekraïne staat al in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, ook al woedt de strijd nog in volle hevigheid.
"Wat gisteren is gebeurd, is al geschiedenis en mag het museum in", zegt museumdirecteur Wiel Lenders.
Bakhmut
Voor de entree van het Vrijheidsmuseum staat een Russische tank en een Oekraïnse ambulance. Beide voertuigen zijn aan flarden en komen 'vers' van het slagveld. Maar het museale drieluik over de oorlog in Oekraïne is compleet met het plaatsnaambord van de stad Bakhmut. Het bord hing bij het treinstation en is doorzeeft met granaatscherven tijdens een artilleriebeschieting. Wiel Lenders: "Wij jagen op stukken die wij kunnen tentoonstellen. Als we iets op het spoor komen, dan proberen we het ook te krijgen."
De van oorsprong Blerickse museumdirecteur maakt duidelijk dat in dit geval het een hele klus is. "Samen met een museum in Berlijn hebben we het voor elkaar gekregen. De Russische tank is in bruikleen van het Nationaal Militair Museum in Oekraïne. Alles is officieel geregeld, maar aan kapot geschoten Russische tanks hebben ze daar geen gebrek natuurlijk."

Provocerend

Het Vrijheidsmuseum ligt net over de provinciegrens bij Mook. In september 2019 werd het voor publiek geopend. Toen de Russische tank werd geplaatst, werkte dat vrijwel meteen provocerend. Lenders: "Er is zelfs door iemand een Z op geschilderd als eerbetoon aan de Russische troepen en protest tegen ons museum (Z is een symbool dat op Russische legermateriaal in Oekraïne staat, red.). Wij wijken niet en nemen in dit conflict een standpunt in. Net zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrijheid en soevereiniteit werd vertrapt, is deze drieluik van de oorlog in Oekraïne een aanklacht tegen de agressie van de Russische president Poetin."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!