Vale gier geboren in GaiaZOO: helpt bij behoud van diersoort

De pasgeboren vale gier © GaiaZOO
Voor het eerst is er een vale gier geboren in GaiaZOO in Kerkrade. De vogel kroop begin juni uit het ei.
Het dier is dus ongeveer één maand oud en zal naar verwachting na zo’n vier maanden uitvliegen.

Behoud

Ondanks dat de vale gier één van de meest voorkomende gieren in Europa, Noord-Afrika en delen van Azië is, gaat het in het wild niet zo goed met het dier. "Bedreigingen door windmolens, hoogspanningskabels en het vergiftigen van karkassen, maken de vale gier een makkelijk slachtoffer”, zegt vogelverzorger Jack de Mos. Dierentuinen spelen daarom een belangrijke rol in het behouden van de diersoorten.

De vale gier is een grote aaseter en behoort tot de familie van de gieren. Het dier heeft een licht- tot donkerbruin verenkleed. Dankzij hun brede vleugels met een spanwijdte van 2.80 meter kunnen ze uren zweven op warme luchtstromen. Ze hebben een belangrijke rol in het ecosysteem: door kadavers op te ruimen, helpen ze de verspreiding van ziektes voorkomen.

Babydieren

De vale gier is niet de enige baby die geboren is in GaiaZOO. Ook bij de siezels, ook wel Europese grondeekhoorn genoemd, zijn jongen geboren. Daarnaast lopen er rendieren met jongen rond, zijn er kleine witgezicht saki’s en grootoorvossen met baby's.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!