Waterschapsbelasting wordt verhoogd: zeker 10 procent erbij

Het waterschap heeft extra geld nodig om bijvoorbeeld dijken te versterken © Ger Peeters in opdracht van Waterschap Limburg
De waterschapsbelasting gaat aankomend jaar omhoog. Meerpersoonshuishoudens met koopwoning moeten volgens verwachting tenminste 34 euro extra gaan betalen aan Waterschap Limburg in 2024.
Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Schepje bovenop

De afgelopen jaren is de belasting voor het Waterschap fors gestegen. In 2022 betaalden Limburgers nog 300 euro, dit jaar 343 en volgend jaar komt daar dus nog een schepje bovenop, al is het waterschap er nog niet helemaal uit. Wel is al duidelijk dat er sowieso 10 procent bij moet.

17 procent

Om tot deze conclusie te komen, is uitgegaan van afspraken uit de bestuursakkoorden die zijn gesloten met het waterschap. In november nemen zij een officieel besluit over de tarieven. Uit de presentatie van het coalitie-akkoord in juni bleek zelfs dat bij ongewijzigd beleid de heffing zelfs 17 procent zou kunnen stijgen.

Onontkoombaar

Het Waterschap laat weten de prijzen betaalbaar wil houden. "Maar de financiën staan door externe factoren zoals inflatie en stijgende CAO-lonen en energieprijzen onder druk. Dit betekent dat we alleen al in de uitvoering van onze kernopgaven geconfronteerd worden met forse kostenstijgingen. Een tariefsverhoging is onontkoombaar, maar hoe groot hij in 2024 wordt, is nog niet bekend." In september moet er meer duidelijkheid komen over de tariefsverhoging.

Waterschapsbelasting

In het onderzoek is naar alle waterschappen in het land gekeken. Tegenover waterschap Amstel, Gooi en Vecht komt Limburg er nog goed vanaf met betrekking tot de extra waterschapsbelasting. Daar gaan inwoners namelijk naar verwachting maar liefst 126 euro meer betalen. Bij het waterschap van Vallei & Veluwe valt het mee: hier komt slechts 9 euro erbij.

Stijging

De stijging komt doordat besturen van plan zijn om minimaal de inflatie door te berekenen. Daar komt in veel van de in totaal 21 waterschappen nog een flinke verhoging overheen. Het extra geld is nodig om de financiën op orde te brengen, gestegen personeels- en materiaalkosten en het extra werk vanwege klimaatverandering. Daarvoor willen ze niet hun eigen reserves gebruiken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!