Matchmakers helpen Americanen met zorgvragen

Matchmakers succes in America © L1 / Ruud van Broekhoven
Grote en kleine zorgvragen worden in America opgepakt door dorpsondersteuners. Wekelijks gaan die samen met een wijkverpleegkundige naar het dorp, om antwoorden te vinden op grote en kleine zorgvragen.
Mariet Roelofs is dorpsondersteuner en noemt zich zelf een verbinder: "We merken dat het een voordeel is als mensen je kennen. Je woont in het dorp en mensen stappen toch makkelijker naar je toe. Ik wordt aangesproken in de winkel, op de straat, het gebeurt gewoon."

Mantelzorg of traplift

Een van die hulpvragen komt van dorpsbewoner Ria Jacobs. Zij wilde graag een mantelzorgwoning voor haar dochter in de tuin, maar kwam niet verder bij de gemeente. Uiteindelijk kon een dorpsondersteuner haar helpen. Ook kon een inwoonster op hulp rekenen toen ze niet langer zelfstandig kon traplopen. Na haar heupoperatie kwam de vrouw naar huis, maar was er nog geen traplift. De bewoonster werd door de dorpsondersteuner weer gematcht met de vrouw die eerder hulp had gekregen.
Roelofs is blij en ziet het succes van de dorpsondersteuner door de kleinschaligheid; de drempel is veel lager en is er geen wachtlijst voor deze relatief makkelijke zorgvragen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!