Venlonaar aangehouden voor stalken en bedreigen via Telegram

De man uit Venlo was de beheerder van meerdere groepen op de app. © iStock
Een 39-jarige man uit Venlo is dinsdag aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van het ernstig bedreigen en stalken van meerdere mensen via de app Telegram.
Dat meldt de politie woensdag. Een 26-jarige man uit Deurne is aangehouden om dezelfde verdenkingen. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het 'Looijkartel'

De twee zouden verder ervan worden verdacht via Telegram deel te nemen aan een criminele organisatie. Ze zouden de beheerders zijn van diverse groepen en kanalen op de app. De actiefste Telegramgroep, het 'Looijkartel', telde ooit ongeveer 7000 leden. Regionale omroep NH Nieuws berichtte eerder al over de 'grenzeloze terreur' uit die groep.
De politie kwam de twee mannen op het spoor in een digitaal onderzoek naar zulke Telegramgroepen. Volgens de politie werden in de groep oproepen tot geweld en het vernielen van eigendommen gedeeld. Ook werden er personen beledigd en bedreigd. Of de twee aangehouden mannen zelf ook zulke berichten deelden, is nog niet duidelijk. De twee verdachten zitten vast in beperkingen, hun apparaten zijn in beslag genomen.

Onterechte beschuldigingen

De politie noemt het 'onacceptabel' dat zulke berichten op Telegram worden verspreid. "Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden. In deze zaak zagen we regelmatig uitspraken voorbijkomen waarin iemand onterecht werd beschuldigd of beticht van een strafbaar feit." Volgens de politie gebeurde het ook soms dat bedreigingen en beledigingen 'in de echte wereld plaatsvonden'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!