Grondwater-waarschuwing Beekdaelen fors kleiner

Een AWACS-radarvliegtuig van de basis in Geilenkirchen. © Istock
De waarschuwing om in de gemeente Beekdaelen geen grondwater te gebruiken vanwege mogelijke vervuiling met pfas, geldt alleen nog voor het gebied aan de Neutrale Weg en de Heringsbosch in Schinveld.
Die delen grenzen vrijwel direct aan de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens.

Blusschuim

De gemeente waarschuwde inwoners in april om geen grondwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, omdat er aan de andere kant van de basis pfas is gevonden in het grondwater. Dat is vermoedelijk afkomstig van de vliegbasis; de kankerverwekkende stof werd vroeger gebruikt in blusschuim.

Stroomrichting

Omdat het grondwater rond en onder de vliegbasis in noordoostelijke richting stroomt, is het risico dat de pfas ook Limburg bereikt klein. Uit eerdere metingen van WML bleek in ieder geval geen vervuiling van het grondwater in de Schinveldse Bossen.

Onderzoek

Toch komt er verder onderzoek naar de grondwaterstromen. Ook gaan WML, de provincie Limburg en het Waterschap kijken of er meer getest moet worden op pfas, en of er meer watermonsters genomen moeten worden. Daarover hoopt de gemeente in augustus meer duidelijkheid te krijgen.

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 door de mens gemaakte chemische stoffen, die onder meer worden gebruikt als anti-aanbaklaag en in blusschuim. Eenmaal in de natuur hopen deze stoffen zich op in organismen, dus ook in mensen. PFAS kunnen het immunsysteem aantasten en kanker veroorzaken.