Heerlense politiek verenigd voor behoud ziekenhuis

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen © ANP
De Heerlense politieke partijen hebben zich verenigd in de 'Ziekenhuisalliantie', voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in de stad. Als eerste stap heeft deze alliantie voor 23 september een demonstratie aangekondigd.
In 2030 dreigt het Heerlense ziekenhuis alle bedden voor opnames en de spoedeisende hulp kwijt te raken. Het huidige Zuyderland is verouderd, en het ziekenhuisbestuur vraagt zich af of er voor de komende 40 jaar wel een volwaardig nieuw gebouw nodig is met honderden bedden.

Betoging

De Ziekenhuisalliantie wil tijdens de betoging hun zorgen over het plan kenbaar maken. "De Parkstad is de grootste stedelijke regio van Limburg en is met 257.000 inwoners groter dan Eindhoven en Groningen. Een regio bovendien, met veel armoede en gezondheidsproblemen en daar hoort een volwaardig ziekenhuis bij", stellen de actievoerders. Ook mensen en partijen uit omliggende Parkstadgemeenten worden benaderd om mee te doen.

Grootste stedelijke regio

Volgens de alliantie moet er een volwaardig ziekenhuis voor Parkstad en het nabijgelegen Heuvelland behouden worden. Eerder werden al de ziekenhuizen in Brunssum en Kerkrade gesloten.