Nieuwbouw moet anderhalf jaar wachten op stroom

Mariëtte Verhoeven voor haar nieuwbouwwoning in Heythuysen. © L1 (Tim van der Weerden)
Stel je voor: je nieuwbouwwoning is helemaal klaar, maar je kunt er nog niet in omdat het huis nog niet is aangesloten op het stroomnet. En dat je nog anderhalf jaar moet wachten. Zoals in Heythuysen.
Vier huizen zijn daar helemaal klaar. Behalve dan één cruciaal dingetje. Elektriciteit.

'Helemaal af'

Mariëtte Verhoeven is één van de gedupeerden. Haar nieuwe woning zou eigenlijk in juni al opgeleverd worden. "Het is helemaal af. Alles zit erin. Alleen ik heb nog geen energie, dus ik kan er nog niet in wonen", vertelt ze.

Personeelstekort en langere levertijden

Van het nieuwbouwproject van zeven woningen in Heythuysen zijn er drie al aangesloten op het stroomnet. De andere vier huizen kunnen nog niet worden aangesloten. Daarvoor moeten eerst een elektriciteitskast en extra kabels worden aangelegd. "We hebben te maken met personeelstekorten en langere levertijd van materialen. Daarom is de doorlooptijd nu 80 weken", licht Sander Schouwenaar van Enexis toe.

Tijd dringt

Voor Mariëtte begint de tijd te dringen, want in september moet ze uit haar huidige huis. En ondertussen gaan ook de zorgen over de planning voor haar nieuwe woning door. Mariëtte: "Ik heb alle afspraken van het plaatsen van de keuken tot en met de vloer afgezegd, omdat ik niet weet waar ik aan toe ben."

'Aanvraag te laat'

Volgens Mariëtte is in 2021 het plan voor de nieuwbouw van de zeven woningen bij Enexis ingediend, maar volgens de netbeheerder kwam de daadwerkelijke aanvraag pas later . "Er zijn inderdaad gesprekken geweest met de aannemer, maar de aanvraag is pas dit voorjaar ingediend. De aanvraag is dus te laat bij ons binnengekomen om de stroomaansluitingen op tijd klaar te hebben", aldus Schouwenaar.
De aannemer laat weten dat hij het te kort door de bocht vindt dat Enexis naar hem wijst. In 2021 waren de nieuwbouwplannen volgens de aannemer al bekend bij de netbeheerder. De aannemer zegt nu samen met de bewoners naar een tijdelijke oplossing te zoeken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!