ProRail verjaagt dassen uit spoordijk Voerendaal

Een das bij zijn burcht © Istock
Een dassenburcht in de spoordijk bij Voerendaal wordt de komende weken met veel geduld weggehaald door spoorbeheerder ProRail.
Het treinverkeer op de lijn Heerlen-Maastricht zal daarvan in ieder geval de komende weken geen hinder ondervinden, laat een woordvoerder van ProRail weten.

Ecoloog

De dassen worden verjaagd, in de hoop dat ze elders in de omgeving een nieuwe plek kunnen vinden. Omdat het om een beschermd dier gaat, gebeurt het werk onder toezien van een ecoloog. Ook heeft ProRail een ontheffing moeten aanvragen om de dassenburcht te verwijderen.

Instabiel

De dassenholen liggen ten oosten van het station van Voerendaal, tussen het dorp en de snelweg A76. De rails liggen daar op een verhoging, ideaal voor dassen om hun burchten te graven. Maar door die tunnels wordt de spoordijk instabiel, reden voor ProRail om de dassenburchten te verwijderen.

Kleppen

Het project om de Voerendaalse dassen te verjagen is maandag begonnen. Allereerst wordt de spoordijk gemaaid en komen er wildcamera's zodat gekeken kan worden of de burchten nog bewoond zijn. Is dat het geval, dan komen er kleppen in de holen zodat de dieren wel naar buiten kunnen, maar niet meer naar binnen. Op die manier hopen ProRail en de gemeente dat de dassen eieren voor hun geld kiezen en ergens anders een nieuw hol graven.
Als eenmaal blijkt dat de dassen verdwenen zijn, begint ProRail met het herstel van de spoordijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!