Advocaat eist miljoenen van Wim Hof na dood dochter

Wim Hof wordt door een Amerikaanse advocaat aangeklaagd voor omgerekend 59,6 miljoen euro. © Jean-Pierre Geusens
Wim Hof, geboren in Sittard, en zijn bedrijf Innerfire BV zijn aangeklaagd door een Californische advocaat, Raphael Metzger, om de dood van zijn 17-jarige dochter Madelyn afgelopen jaar.
Amerikaanse media, waaronder tijdschrift Outside, schrijven gedetailleerd over de aanklacht. 'Iceman' Wim Hof is wereldwijd bekend om onder meer zijn befaamde en bekritiseerde ademhalingstechnieken en extreme uitdagingen, zoals zwemmen onder een bevroren meer in Finland en het halfnaakt beklimmen van de Mount Everest.

59,6 miljoen euro

Metzger eist maar liefst 67 miljoen dollar (59,6 miljoen euro) schadevergoeding, en wil dat de 64-jarige 'Iceman' meer waarschuwingen op zijn website plaatst. Zijn dochter zou namelijk zijn gestorven door Hofs' ademhalingstechniek, die zij oefende in het zwembad in augustus 2022. Hoewel Hof op zijn website waarschuwt de oefeningen niet bij water of in het verkeer te doen, liep het voor Madelyn toch dramatisch af.

'Niet genoeg zuurstof'

"Ze raakte hypoxisch (conditie waarbij delen in het lichaam niet genoeg zuurstof krijgen, red.) en verdronk vervolgens in ondiep water, ondanks dat ze een uitstekende zwemmer was", schrijft het tijdschrift, dat de aanklacht heeft ingezien.

'Geschokt'

Zoon Enahm Hof reageert namens Wim en het bedrijf geschrokken op de aanklacht, waar hij pas drie weken geleden over hoorde: "We waren geschokt toen we hoorden dat zo'n jong meisje verdronk. Geschokt door de beschuldigingen, die voor ons nergens op slaan."
Naast Wim Hof en zijn bedrijf, klaagt Metzger ook zijn ex-vrouw Tammy Metzger aan. Zij zou ook de technieken van Hof beoefenen en zou Madelyn hebben gewezen op de methode van Hof. "Verdachten waren ofwel op de hoogte van ofwel verwijtbaar onverschillig voor onnodige risico's op letsel", valt te lezen in de aanklacht.

Sterfgevallen

De 'Wim Hof-methode' is al vaker negatief in het nieuws geweest. Hoewel mensen volgens de Sittardenaar een beter immuunsysteem met zijn techniek zouden krijgen, zijn de afgelopen jaren al meerdere personen overleden na het beoefenen van zijn methode. Onderzoeksjournalist Scott Carney meldt inmiddels dat 19 sterfgevallen in verband worden gebracht met de Wim Hof-methode.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!