Aanpassingen in verzekeringen door schade watersnood

Puinruimen nadat het water verdwenen was. © ANP
Na de overstromingen in Limburg, nu twee jaar geleden, zijn steeds meer mensen beter verzekerd tegen schade door water.
Toch is nog niet iedereen zich altijd bewust van de risico's die neerslag en overstromingen met zich meebrengen.

Stukje bewustwording

"We hebben nog geen honderd procent score", laat woordvoerder Elias van Hees van het Verbond van Verzekeraars weten. Toch zorgde de ellende in 2021 ervoor dat veel verzekeraars hun dekking hebben uitgebreid. "Dat is enerzijds gebeurd, maar anderzijds kiezen mensen ook vaker voor een dekking die schade bij overstroming vergoed. De problemen in Limburg zorgden voor een stukje bewustwording bij mensen. Ze werden getriggerd door de ellende."

Ogen geopend

Na twee jaar is meer dan 90 procent van de huishoudens gedekt voor overstromingsschade door beken en kleinere rivieren. "We zien dat steeds meer verzekeraars hun aanbod hebben aangepast", weet Van Hees. "De overstromingen in Limburg heeft ook bij verzekeraars hun ogen geopend."

Ondernemers

Ondernemers waren in 2021 minder vaak verzekerd voor overstromingen. Ongeveer de helft van hen was gedekt tegen het overlopen van een beek en minder dan 15 procent tegen overstroming van een kleine rivier, schrijft NU.nl. Inmiddels heeft ongeveer driekwart van de ondernemers dekking voor overstroming van beken en kleinere rivieren, blijkt uit de cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Woonomgeving bij water

Toch zal ook in de toekomst lang niet iedereen zijn verzekering aanpassen. Bijna 10 procent van de consumenten en een kwart van de ondernemers is niet verzekerd tegen overstromingen. "Er is natuurlijk sprake van een vrije markt, maar het is ook afhankelijk van je woonomgeving of je het noodzakelijk vindt. Wie niet dichtbij water woont of daar zijn bedrijf heeft, zal eerder geneigd zijn niet te kiezen voor een extra dekking."
Specifieke cijfers voor consumenten en ondernemers in Limburg kon het Verbond van Verzekeraars niet geven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!