Topseizoen voor toerisme Heuvelland: 'Alles zit vol'

De terrassen zitten vol. © Frank Moonen (L1)
Wie de komende weken nog een vakantie in Zuid-Limburg wil boeken, kan wel eens bedrogen uitkomen. Uit een rondgang van L1 blijkt dat de bezettingsgraad richting de 100 procent gaat. En dat bij de start van de zomervakantie. Een topseizoen voor het Heuvelland?
"We hebben inderdaad niet te klagen, het voorjaar was sowieso al goed en ik verwacht dat het in elk geval tot eind augustus zo blijft. Mijn hotel zit tot dan vol en dat hoor ik ook om mij heen", vertelt Ingo Bulles van de Vijlerhof in Vijlen.

Niet beschikbaar

En inderdaad, een kijkje op boekingssites leert dat er in Valkenburg en omgeving de komende weken niet heel erg veel keuze is. Het aantal beschikbare locaties is op één hand te tellen en waar wel nog plek is, betaal je de hoofdprijs. Prijzen van 150 tot 200 euro per nacht voor een hotelovernachting zijn geen uitzondering. Een kwestie van vraag en aanbod.

Vooral Nederlanders

En dat geldt eigenlijk voor de hele sector, van hotels tot appartementen en vakantieparken. Ook bij Landal in Noorbeek is er niet veel plek meer. "De piek komt nog, we hebben nog wel wat last-minute, maar verder zitten we goed vol", aldus parkmanager Ramon Meertens. Zijn bezoekers komen vooral uit eigen land, 90 procent is de schatting. En sommigen kiezen last-minute voor Zuid-Limburg. "Je ziet de temperaturen in Italië en Spanje, die zijn echt niet meer aangenaam. Dan is het in onze regio veel beter vertoeven, dat speelt wel mee."

Miljoenen overnachtingen

Hoeveel toeristen nu precies het Heuvelland bezoeken, is lastig te zeggen. De VVV Zuid-Limburg houdt alleen maar enquêtes achteraf. Wel is bekend dat er gemiddeld jaarlijks ongeveer 6,3 miljoen overnachtingen in Zuid-Limburg zijn. En als er veel mensen komen, is het ook druk bij de toeristische attracties. Een van de plekken waar je over de koppen kunt lopen is het Drielandenpunt in Vaals. Volgens directeur Geert Driessen was het zondag de drukste dag van het jaar. "En dit pas de opmaat tot een mooi seizoen. Vooral in augustus, mits het weer het toelaat, verwacht ik de drukste periode," zegt Driessen.
Over een week krijgt ook Noord-Nederland vakantie. Voor die mensen is het te hopen dat ze hun vakantie in Zuid-Limburg al hebben geboekt.