Hartchirurg schrijft boek om patiënt houvast te geven

Stockfoto © iStock
Een levensreddende operatie, bijvoorbeeld na een hartinfarct, heeft vaak een enorme impact op de patiënten en hun naasten. Je komt in een emotionele rollercoaster terecht. De Maastrichtse hartchirurg Ehsan Natour heeft nu een boek geschreven hoe daarmee om te gaan. Hij krijgt hulp van ervaringsdeskundige Jan Smeets.
Natour presenteerde zijn boek onlangs in boekhandel Dominicanen in Maastricht. "Met mijn boek wil ik overzicht, inzicht en bewustwording creëren voor de manier waarop je als mens ingrijpende situaties en ziektes ervaart."

Kwaliteit van leven

Mister Pinkpop, zelf hartpatiënt, is door levensbedreigende situaties heen gegaan. Hij kent de Maastrichtse arts van de Stichting Stilgezet. De stichting probeert inzicht te geven in de emotionele situatie van patiënten en hun naasten voor en na een ingrijpende, vaak levensreddende medische behandeling. De stichting streeft ernaar de kwaliteit van hun leven te vergroten.

Risicovol lichaam

Smeets is drie keer aan zijn hart en vervolgens ook nog aan zijn been geopereerd. En hij lijdt onder de gevolgen van corona. "Van een heel gezond lichaam naar een risicovol lichaam, dat is heel raar", vertelt Jans vrouw Till. "We doen nog steeds niets van alcohol of sigaretten, dat komt bij ons helemaal niet in het systeem. Jan sportte heel veel. Dat kan heel moeilijk nu. Fietsen gaat moeilijk. Wandelen doen we wel, maar dat is niet datgene van sporten wat je eigenlijk wil doen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!