Op vakantie naar Zuid-Europa: neem een paraplu mee

Neem een paraplu mee om schaduw te creëren als je met pech langs de weg komt te staan. © iStock
De ANWB adviseert vakantiegangers die de komende dagen richting Zuid-Europa gaan, om goed voorbereid op pad te gaan. Zet de airco niet te koud, neem extra drinkwater mee en leg een paraplu in de auto. Niet omdat het daar regent, maar vanwege de extreme hitte.
Vrijdag begint voor de scholen in Limburg de zomervakantie. Dat betekent dat het vanaf het middaguur druk kan worden op de Limburgse wegen richting het zuiden. Midden-Nederland kreeg vorige week al vakantie.

Extreme hitte

In Zuid-Europa wordt het de komende dagen extreem warm. De Italiaanse meteorologische dienst heeft de komende hittegolf zelfs 'Cerberus' genoemd, naar het driekoppige beest uit Dante's hel. In onder meer Rome, Florence en Bologna is sprake van een noodsituatie. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA denkt dat de Europese recordtemperatuur van 48,8 graden zelfs gebroken kan worden.
Niet alleen Italië zal met hitte te maken krijgen. In Spanje worden deze week al temperaturen boven de 44 graden voorzien. Ook in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Griekenland en Polen worden ernstige hittegolven verwacht.

Tips voor vakantiegangers

Volgens een ANWB-woordvoerster is het verstandig de airco in de auto niet te koud te zetten. "Anders krijg je zo'n klap van de hitte als je naar buiten stapt." Het advies is daarom om de airco niet kouder dan 6 graden onder de buitentemperatuur te zetten.
De ANWB raadt bovendien aan om een paraplu mee te nemen in de auto, voor het geval je in de brandende zon met pech langs de weg komt te staan. Ook is het verstandig om vooraf te checken of de auto klaar is voor de reis en voldoende drinkwater mee te nemen. "Wie met kinderen reist, kan zonneschermen voor de ruiten plaatsen."
Zet de airco niet te koud: maximaal 6 graden onder de buitentemperatuur. © iStock

Drukte op de wegen

Naar verwachting wordt het komend weekend erg druk op de wegen richting het zuiden van Europa. De ANWB raadt vakantiegangers aan niet om 3:00 uur 's nachts te vertrekken, maar te wachten tot na het ontbijt. "Anders rijd je op het drukste moment van de dag, tussen 12:00 en 15:00 uur, op de populairste vakantieroutes", zegt de woordvoerster. "Als je rond 9:00 uur vertrekt, ontloop je de langste files."
Vrijdag vieren de Fransen de nationale feestdag Quatorze Juillet, de dag waarop de Franse Revolutie in 1789 begon. Dat betekent dat veel Fransen een lang weekend vrij zijn. Naar verwachting staan er lange files op de zogenoemde Autoroute du Soleil, de A7 tussen Lyon en Orange en op de A10 van Parijs naar Bordeaux.