Illegale bomenkap voor betere opbrengst zonnepanelen

Stockfoto © iStock
Binnen de gemeente Horst aan de Maas groeien de meldingen van illegale bomensnoei. De gemeente neemt daarom harde maatregelen en gaat schadevergoedingen eisen van inwoners die illegaal gemeentelijke of monumentale bomen snoeien.
De gemeente Horst aan de Maas krijgt steeds meer meldingen van radicaal gesnoeide bomen. In veel van deze gevallen lijkt er een directe link te zijn met net geplaatste zonnepanelen bij bewoners die in de buurt van de gesnoeide bomen wonen.

Zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. In sommige gevallen kan de schaduw van bomen het rendement van de zonnepanelen beperken. Hoewel het snoeien van bomen niet zomaar is toegestaan, constateert de gemeente steeds vaker dat bomen radicaal worden gesnoeid en in enkele gevallen zelfs vergiftigd.

Niet getolereerd

De gemeente Horst aan de Maas maakt duidelijk dat het illegaal snoeien van bomen niet wordt getolereerd. Met deze harde maatregelen wil de gemeente het belang van bomen benadrukken en ervoor zorgen dat de groen- en bomenstructuur behouden blijft voor toekomstige generaties.