Tramdossier: Maastricht krijgt alvast drie miljoen terug

Ondanks mooie plannen kwam de tram er nooit © Afbeelding: De Lijn
De gemeente Maastricht krijgt zo snel mogelijk de drie miljoen euro terug die het als schadevergoeding moest betalen voor de verandering van het tramtracéplan.
Daarmee is een eerste stap gezet in de financiële afwikkeling van het tramdossier, dat vorig jaar werd stopgezet.

Schadevergoeding

Na jarenlang soebatten besloot Maastricht de tramlijn vanuit Hasselt bij Mosae Forum te laten eindigen, in plaats van bij het station in Maastricht. Voor deze verandering moest Maastricht een schadevergoeding van drie miljoen euro betalen aan Vlaanderen.
Later, in mei 2022, trok Vlaanderen uiteindelijk definitief de stekker uit het project waardoor de tramlijn tussen Hasselt en Maastricht er nooit kwam.

Andere miljoenen

In totaal stak Maastricht ruim 22,6 miljoen euro in het plan, dat in 2004 voor het eerst onderzocht werd. Nu wil de gemeente dat geld van de Vlamingen terug, maar de Belgen doen moeilijk. Minister Peeters uit België heeft volgens wethouder John Aarts inmiddels aangegeven dat die drie miljoen euro de Maastrichtse kant op komt, schrijft RTV Maastricht.
De Vlamingen zijn op dit moment niet bereid de rest van het geld op te hoesten, maar daar gaat de gemeente niet mee akkoord. Ze wil ook voor de resterende 19,6 miljoen euro een bevredigend voorstel ontvangen.

Afspraken

De bestuurlijke werkgroep die zich met het tramdossier bezighoudt, komt in september bij elkaar om een oordeel te vellen over de onenigheid. In deze werkgroep zitten afgevaardigden van de gemeente Maastricht, de provincie en Vlaanderen.
Als de partijen er na deze bijeenkomst nog niet uit zijn, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!