Celstraf geëist tegen verdachten plofkraak

Justitie eist een celstraf tegen twee mannen uit Utrecht die verdacht worden van een plofkraak. Het tweetal werd op 4 mei vorig jaar na een wilde achtervolging aangehouden in Lomm.
Een 27-jarige man kreeg een eis van 3,5 jaar cel te horen; hij werd al een keer veroordeeld voor een plofkraak. De 19-jarige verdachte hoorde 7 maanden cel tegen zich eisen. Omdat hij voor de eerste keer de fout in ging, viel zijn strafeis een stuk lager uit.
Plofkraak
De twee reden, met nog een derde man in de auto, op 4 mei vorig jaar vanuit Utrecht naar het Duitse Mülheim, vlakbij Keulen. Ze bliezen daar de pinautomaat van de Sparkasse op. Zonder succes, want de plofkrakers slaagden er niet in een buit mee te nemen. De ravage was wel enorm.
"We hadden gehoopt op een buit van 10.000 tot 100.000 euro", zei een van hen tijdens de rechtszaak dinsdag.
Snelle Audi
Toen ze er met een snelle Audi met gestolen kentekenplaten vandoor gingen, zette de Duitse politie de achtervolging in. Omdat de route richting Nederland ging, werd ook de Nederlandse politie ingeschakeld. Die wachtte de Audi op bij de grensovergang bij Velden. De twee mannen wilden zich niet zonder slag of stoot overgeven en probeerden met snelheden tot 200 km per uur de politie af te schudden. De bestuurder zette daarbij een masker op omdat hij bang was herkend te worden als hij geflitst zou worden.
Uiteindelijk knalden ze op een vluchtheuvel en gingen ze er te voet vandoor. Met de hulp van speurhonden en na waarschuwingsschoten konden twee mannen worden aangehouden, de derde man wist te ontkomen.
Beveiliging
Tijdens de rechtszaak bekenden de twee dat ze betrokken waren bij de plofkraak. Ze kozen voor een Duitse geldautomaat omdat die minder goed beveiligd zijn dat geldautomaten in Nederland. Ook bevatten ze meer cash dan in Nederland. Mede daardoor wordt Duitsland al jaren geteisterd door plofkraken.
Bende
In februari van dit jaar werd nog een bende van negen verdachten aangehouden, die tientallen keren toesloegen in Duitsland, vooral in de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Ze hadden in Roermond hun uitvalsbasis.