NAVO-hoofdkwartier Brunssum krijgt commando over middendeel

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum © L1 (Erwin Minkenberg)
Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum gaat het commando over het middendeel, van de Baltische landen tot grofweg de Alpen, krijgen.
Dat zijn NAVO-landen overeengekomen tijdens de top in Vilnius.
De verdediging van de alliantie wordt voor het eerst sinds de Koude Oorlog weer op orde gebracht. De plannen schrijven onder meer voor wat iedere lidstaat moet doen in het geval van een aanval.

Verse verdedigingsplannen

De NAVO richtte zich sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer op het pareren van grote rivaal Rusland maar was vooral druk met conflicten elders in de wereld. Nu Rusland en het Westen weer frontaal tegenover elkaar zijn komen te staan en het Kremlin oorlog voert in Oekraïne, acht de alliantie verse verdedigingsplannen nodig.

NAVO-territorium

Het bondgenootschap kan straks binnen een maand 300.000 militairen op de been brengen om het grondgebied van de NAVO-landen te verdedigen. In de plannen is uitgewerkt welke taak iedere lidstaat heeft en welke voorbereidingen die moet treffen. Het NAVO-territorium wordt in een noordelijk, centraal en zuidelijk deel verdeeld. Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum krijgt het commando over het middendeel.

Schinveld

Vanwege de NAVO-top in Vilnius is de vliegbasis Geilenkirchen bij Schinveld deze week 24 uur per dag open. De radarvliegtuigen van de basis worden ingezet om het luchtruim boven Litouwen te bewaken.