Einde van tijdperk Rutte: 'Vertrek is verstandige keuze'

"Je moet de problemen van morgen niet oplossen met de politici van gisteren", stelt oud-politicus Gerd Leers. © ANP
Het vertrek van demissionair premier Mark Rutte uit de politiek geldt als het einde van een tijdperk, zo vinden (oud-)politici Onno Hoes en Gerd Leers.
"Het is een hele verstandige en stoere keuze", vertelt Hoes, oud-waarnemend partijvoorzitter van de VVD en waarnemend burgemeester in Roermond, maandagavond in televisieprogramma L1mburg Centraal.

Goed moment gekozen

Volgens Hoes was het ook het beste moment om die keuze te maken. "Al die afgelopen keren heb ik ook wel eens gedacht: 'Is dit het moment'? Nee, jij bent degene die de boel bij elkaar houdt." Oud-minister Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zegt dat het besluit van Rutte 'enorm verrassend' was. "Het moment is terecht nu, maar ook onvermijdelijk."

'Wat uit te leggen'

"Ik denk dat Mark Rutte ook wel in de gaten kreeg dat veel partijen niet meer met hem wilden samenwerken, om wat voor reden dan ook", vervolgt Leers. "En dat het beeld was ontstaan dat hij dit kabinet heeft laten vallen." Dat is ook zijn gevoel. Leers vindt dat Rutte op dat gebied 'nog wel wat uit te leggen heeft'.
VVD'er Hoes vindt echter dat we Rutte dankbaar moeten zijn. "Er zijn veel dingen niet goed gedaan, maar de economie van Nederland draait als de beste van heel Europa na de coronacrisis." Hij vindt dan ook niet dat Rutte het partijbelang voor het land heeft gesteld rondom de onenigheid over het asielbeleid. "Het grootste probleem is natuurlijk ontstaan doordat gemeenten niet aan hun taakstelling voldeden om voor statushouders en asielzoekers ruimte te creëren."

Einde van tijdperk

Ook in andere delen van de Tweede Kamer rommelt het. Wopke Hoekstra stopt met zijn taken als partijleider. Ook Hugo de Jonge en Pieter Heerma houden ermee op. "We komen aan het eind van een tijdperk", zegt Leers daarover. "Dat zie je met het terugtreden van een groot aantal politici, representanten van systeemdenken. Mensen hebben daar genoeg van en willen juist aandacht voor hun leefwereld en problemen."
Het is dan ook goed dat een nieuwe generatie kan aantreden, vindt Leers. "Je moet de problemen van morgen niet oplossen met de politici van gisteren."