Klimaatprotest bij provinciehuis om bomenkap VDL

Meerdere demonstranten zijn maandag aanwezig bij het Provinciehuis. © Orange Media
Klimaatactivisten protesteren maandag bij het provinciehuis. Binnen vindt een gesprek plaats tussen de directie van VDL Nedcar en de Provinciale Staten.
Binnen enkele dagen wordt er namelijk een besluit genomen over een miljoeneninvestering in het gebied rondom Nedcar. De activisten van Extinction Rebellion Maastricht, Bomenbond, Klimaatcoalitie en Internationale Socialisten Limburg vrezen na het Sterrebos de mogelijke kap van nog eens honderden eiken.

Protest

In februari 2022 werd het Sterrebos bij Born gekapt om ruimte te creëren voor VDL Nedcar. Hoewel het bos moest wijken, bleef een nieuwe klant lange tijd uit. Inmiddels zou er wel een potentiële klant zijn - maar een massaontslag is daarmee nog niet van de baan.
De klimaatactivisten vrezen dat er met die investering ook verdere bomenkap gemoeid gaat. "We willen een mogelijke kap van een groep bomen in de buurt van het Sterrebos tegenhouden", vertelt een aanwezige demonstrant. "Hier wordt beweerd dat alle ruimte nodig is voor extra fabrieken. Kunt u dat rijmen?"
VDL blijft maandagavond vaag over de kap van nog meer bomen rond de autofabriek. Volgens VDL mag het bedrijf het resterende deel van het eerder gekapte Sterrebos kappen, evenals enkele honderden bomen die in de weg staan bij de aanleg van nieuwe infrastructuur. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt af van de verdere ontwikkelingen bij Nedcar, aldus directielid Paul van Vuuren.
Voor het zomerreces zou in ieder geval de kogel door de kerk moeten zijn over de provinciale investering in VDL Nedcar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!