De A73-tunnels gaan dicht: wat nu?

De ingang van de Roertunnel. © Rijkswaterstaat
Het is zover: vanaf vanavond gaan de Roer- en Swalmentunnel enkele weken dicht voor werkzaamheden. Dit zorgt voor veel hinder rondom Roermond. Maar wanneer zijn welke tunnels precies dicht? En wat zijn de omleidingsroutes? Een overzicht.
De werkzaamheden beginnen op vrijdag 14 juli om 21:00 uur. Eerst gaan de tunnels in noordelijke richting dicht, daarna volgt de andere kant van de snelweg. En meerdere weekenden zijn de tunnels in beide richtingen dicht. Bekijk de planning en de officiële omleidingsroutes:

Van vrijdag 14 juli t/m zaterdag 5 augustus

De A73 is vanaf vrijdag 14 juli 21:00 uur in noordelijke richting dicht tussen knooppunt Het Vonderen en afrit 18 richting Beesel. Het is alleen mogelijk om de snelweg tussen de tunnels te gebruiken. Het verkeer in zuidelijke richting kan in deze periode wel gewoon gebruik maken van de A73 en de bijbehorende tunnelbuizen.
Rijkswaterstaat adviseert het doorgaande verkeer om gebruik te maken van één van deze omleidingsroutes:
Verkeer richting Nijmegen (en verder) kan het beste de A2 richting Eindhoven volgen en van daaruit over de A50 de weg richting Nijmegen vervolgen.
Verkeer richting Venlo heeft twee mogelijkheden:
  • de 'standaard' omleidingsroute over de A2 en A67
  • over Duitsland: neem bij Born de N297, kies de Duitse A46 en A61 om vervolgens via de A74 Venlo binnen te rijden.

Ontlasten Napoleonsweg

Veel Limburgers kennen de Napoleonsweg als beste alternatief voor de A73. Toch adviseert Rijkswaterstaat om hier alleen gebruik van te maken als je naar Roermond moet. "We willen daarmee voorkomen dat het te druk wordt op de Napoleonsweg en dat de wegen rondom Roermond overbelast raken", legt een woordvoerster van Rijkswaterstaat uit.
Lokaal verkeer mag uiteraard gewoon gebruik maken van de Napoleonsweg. Rijkswaterstaat wijst bovendien op een tweede route om Roermond te bereiken: bij Born over de N297 en een klein stukje over de Duitse B56, naar de N274. Daarna kun je bij Posterholt over de N293 naar Roermond rijden.
Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, zal de snelweg in noordelijke richting op zaterdag 5 augustus om 9:00 uur weer open gaan voor het verkeer.

Van vrijdag 4 augustus t/m maandag 28 augustus

Vervolgens zal de A73 in zuidelijke richting ruim drie weken dicht zijn. De snelweg wordt dan op vrijdag 4 augustus om 21:00 uur vanaf knooppunt Tiglia afgesloten tot afrit 21 richting Linne. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, kan het verkeer de A73 op maandag 28 augustus om 6:00 uur weer gebruiken richting Maastricht.
Verkeer vanuit Nijmegen wordt omgeleid over de A50 richting Eindhoven, om vervolgens de weg via de A2 richting het zuiden te vervolgen.
Verkeer vanuit Venlo kan twee doorgaande omleidingsroutes volgen:
  • vanaf knooppunt Zaarderheiken rij je over Eindhoven, via de A67 en de A2
  • vanaf knooppunt Tiglia rij je over de A74, de Duitse A61 en A46 en daarna neem je de N297 waarna je bij Born de A2 op kunt.

Napoleonsbaan voor lokaal verkeer

Lokaal verkeer kan de Napoleonsweg vanuit Venlo gebruiken om in Roermond te komen. Ook nu adviseert Rijkswaterstaat het doorgaande verkeer vanuit Venlo naar het zuiden geen gebruik te maken van de Napoleonsweg. "Als we al het verkeer dat over de snelweg gaat, over een N-weg met slechts twee rijbanen laten rijden, komt dat niet goed", legt de woordvoerster uit. "Dan kan het Napoleonsweg het verkeersaanbod niet aan."

Beide richtingen dicht

Aan het eind van de zomer zijn tijdens twee weekenden de tunnels in beide richtingen dicht. Dat is het geval van:
  • vrijdag 25 augustus 21:00 uur tot en met maandag 28 augustus 6:00 uur
  • vrijdag 1 september 21:00 uur tot en met maandag 4 september 6:00 uur

Ga voorbereid op weg

Het verkeer moet in deze zomerperiode door de sluiting van de tunnels rekening houden met extra reistijd. De omleidingen kosten tijd en door de drukte kunnen er ook meer files staan. "Ga voorbereid op weg, kijk waar je langs kunt rijden en hou de verkeersinformatie in de gaten", adviseert de woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Midden Limburg Bereikbaar heeft voor inwoners van Roermond ruim 200 e-bikes ter beschikking gesteld om op een alternatieve manier door Roermond te kunnen reizen. Ze hopen daarmee de wegen in en rond Roermond een beetje te ontlasten. Ook geldt het dringende advies om thuis te werken als dit mogelijk is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!