Nieuwe klant Nedcar vanaf 2026: 'Mogelijk tot 3000 banen'

De productielijn bij VDL Nedcar in Born © Jean-Pierre Geussens
VDL Nedcar heeft een intentieovereenkomst getekend met een bedrijf dat personenauto's wil gaan laten bouwen in de fabriek in Born. Dat zou uiteindelijk tot 3000 banen moeten leiden.
Dat blijkt uit een interne mededeling van de directie aan het personeel, en wordt bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf.

Nieuwe productielijn

Uit de mededeling blijkt dat de nieuwe klant vanaf medio 2026 auto's zou willen maken in Born. Tot dan levert het 70 banen op voor werknemers die een nieuwe productielijn moeten bouwen. Daarna zou de nieuwe auto werk kunnen bieden aan zo'n 3000 werknemers. Dat hangt uiteraard af van de verkoopaantallen.

Vierde kwartaal

De directie van VDL Nedcar laat in de mededeling weten dat de gesprekken met de nieuwe klant in het vierde kwartaal worden afgerond. Tevens is het bedrijf naar eigen zeggen nog in gesprek met andere potentiële opdrachtgevers.

Ontslagen

Bij VDL Nedcar verdwijnen per 1 november zo'n 1850 banen omdat de huidige productie van de Mini per maart volgende jaar helemaal wegvalt. De verwachting is dat dan nog eens een ontslaggolf volgt. Op dit moment werken nog zo'n 3800 mensen bij de enige autofabrikant van Nederland.

Huidig perosneel

De vakbonden verwachten niet dat deze aankondiging gevolgen heeft voor het huidige personeel. "Zeker niet voor die eerste groep van 1850 die er in november uitgaan", zegt Jeroen Bruinsma van vakbond CNV. "Maar waarschijnlijk ook niet voor de groep die naar verwachting in maart z'n baan verliest."

Niet eenvoudig

Volgens Bruinsma wordt het nog een uitdaging voor VDL Nedcar om, als het zo ver komt, in 2026 weer 3000 mensen te vinden voor het werk. "Nu gaat iedereen er uit en die vinden hopelijk allemaal nieuw werk. Ga dan over twee jaar ofzo maar eens op zoek naar duizenden werknemers. Dat zal niet eenvoudig zijn."