Zieke bisschop Smeets doet grote stap terug: 'Het is op'

Bisschop Harrie Smeets met een relikwie van de kribbe van Jezus © L1
Bisschop Harrie Smeets van Roermond doet een flinke stap terug. Hij treedt niet af als bisschop, maar de zetel wordt 'verhinderd' verklaard.
Het kerkelijk recht biedt de bisschop die mogelijkheid omdat hij 'niet meer in staat is om zijn pastorale taak in het bisdom te vervullen.'

Ziekte

Bij Mgr. Smeets werd in de zomer van 2021 een hersentumor ontdekt. Hoewel de bisschop verschillende behandelingen onderging ontdekten doktoren begin dit jaar een tweede tumor. De behandeling werd daarmee stopgezet.

Verhinderd

Dat de positie van Smeets als verhinderd wordt verklaard betekent dus niet dat de bisschopszetel vacant is. Wel is Smeets voortaan verhinderd om zijn werk als bisschop te doen. Dat liet de bisschop weten in een persoonlijke brief aan alle priesters, diaken, pastoraal werkers en kerkbesturen in het bisdom Roermond. "Het ligt niet in mijn aard om een opdracht niet af te maken. Een tijd lang ging het goed, maar ik moet nu constateren dat mijn krachten uitgeput zijn. Het is op."
Vicaris-generaal Mgr. René Maessen heeft het volledige bestuur van het bisdom overgenomen. Dat blijft Maessen doen tot aan het moment waarop de functie daadwerkelijk vacant raakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!