Minder voertuigen gestolen: auto's blijven favoriet

Stockfoto © iStock
In de eerste helft van dit jaar zijn er in Limburg 766 voertuigen gestolen. Dat zijn er gemiddeld twee per dag.
Volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) daalde het aantal voertuigdiefstallen in onze provincie met ruim 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

Auto's populair

Dieven hebben het vooral voorzien op auto's. Ook brom- en snorfietsen worden vaak gestolen. Hoewel het totaal aantal aangiftes van diefstal daalde, werden er wel meer auto's gestolen dan in de eerste helft van vorig jaar. Dit jaar zijn er 331 auto's ontvreemd, tegenover 290 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van 14 procent.

Hybride en elektrisch

Volgens het LIV hebben de dieven het steeds vaker voorzien op elektrische en hybride auto's. Toyota is zowel bij hybride als elektrische auto's het populairste merk bij het dievengilde.
Daarnaast worden auto's ook gestolen voor hun onderdelen. Een ouder model Toyota is bijvoorbeeld in trek vanwege het edelmetaal in de katalysator.

Meeste diefstallen

In Maastricht werden de meeste voertuigen gestolen. Daar hebben dieven het vooral gemunt op brom- en snorfietsen. Net iets meer dan de helft van de aangiftes (51 procent) ging daar om een brom- of snorfiets. Het aantal autodiefstallen ligt daar een stuk lager (31 procent van de aangiftes). Ook in Sittard-Geleen wordt opmerkelijk vaker een brom- of snorfiets gestolen dan een auto.
In Beek zijn relatief de meeste voertuigdiefstallen gemeld. Afgezet tegen het aantal inwoners noteerde de politie daar de meeste aangiftes.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!