Toch 'Big Pig City' in Egchel door onomkeerbare vergunning

Afbeelding ter illustratie © iStock
Een varkensbedrijf in Egchel mag door een onomkeerbare vergunning uitbreiden met 25.000 varkens. En dat terwijl de gemeente eigenlijk juist inzette op een stallensloop.
Dat meldt Omroep P&M.

Vergunning voor 'Big Pig City'

De provincie gaf de natuurvergunning voor de uitbreiding in augustus 2020 af aan het varkensbedrijf. Naar aanleiding daarvan riep Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren de stikstofminister op om te praten over de vergunning. Ook in de Provinciale Staten werden vragen gesteld over de kwestie. Onder de naam Big Pig City verzet een actiegroep zich daarnaast tegen de uitbreiding van de varkenshouderij in de gemeente. Ze vinden dat er meer dan genoeg varkens gehuisvest worden in Egchel.

Andere stikstofregels

Volgens minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal kan de vergunning echter niet worden teruggedraaid. De vergunning werd namelijk verleend in de tijd dat er nog andere stikstofregels golden dan tegenwoordig. Het verzoek van de actiegroep om de verleende vergunning in te trekken, kan dus niet worden ingewilligd.

Stallensloop

De gemeente Peel en Maas wilde in 2021 het aantal varkens- en kippenstallen juist nog terugdringen met het uitbreiden van een zogenoemde win-winregeling. Met die regeling mogen ondernemers die stoppen met intensieve veehouderij in ruil daarvoor een nieuwe woning realiseren. Met het daardoor verdwijnen van stallen wil de gemeente verloedering van het buitengebied voorkomen. Ook zou het woon- en leefklimaat verbeteren door de stallensloop.
Of de uitbreiding doorgaat, is uiteindelijk aan de gemeente Peel en Maas. Er moet namelijk nog een omgevingsvergunning worden uitgegeven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!