Fracties vragen geld voor verhuizing Landbouwbelang

Het door krakers tot cultuurvrijplaats omgebouwde Landbouwbelang in Maastricht © L1 (Niena Bocken)
Drie fracties in de gemeenteraad Maastricht vragen woensdagavond 2,7 miljoen voor een doorstart van het Landbouwbelang, een culturele vrijplaats die plaats moet maken voor woningbouw.
"De gemeenschap is van onschatbare waarde", vinden SP, Partij voor de dieren en M:OED.

Verhuizing

Zij vragen woensdagavond middels een amendement geld voor een ander onderkomen voor de gemeenschappen die uit het Landbouwbelang moeten vertrekken. De fracties vinden dat de 'hechte gemeenschap niet verloren mag gaan voor Maastricht.' De gemeenteraad stemt dinsdag over het voorstel.

Gratis

Een van de bewoners van het Landbouwbelang is kunstenaar Mariële Curfs: "De steun is fijn maar het voelt als een oprotpremie. De gemeente pakt ons huis af, onze veilige haven." Wethouder Stedelijke ontwikkeling en Cultuur, Frans Bastiaens, denkt daar ander over: "Ze hebben 20 jaar om niet op een fantastische plek kunnen zitten. In een gebouw dat door de samenleving is gefinancierd. Ik kan me wel voorstellen dat het gevoel niet fijn is."

Vrijwilliger van het jaar

Ariane Porcheddu, vrijwilliger bij de foodbank van het LBB, vreest dat allerlei voorwaarden en eisen aan het geld vastzitten waar ze niet aan kunnen voldoen. "Onze kracht is dat het uit onszelf komt en niet wordt opgelegd. Je kunt gewoon binnenlopen, meehelpen, eten of groente halen." Porcheddu kreeg in februari 2023 nog een prijs voor haar inzet van het gemeentebestuur.

Rafelrand

Het Landbouwbelang ligt aan de rand van het centrum van Maastricht. Zo'n 20 jaar geleden is het gekraakt. Sindsdien wonen en werken er kunstenaars en zijn er sociale en duurzame initiatieven zoals de foodbank en een weggeefwinkel gevestigd. In mei maakte het gemeentebestuur bekend dat een Maastrichts-Belgische combinatie het gebied gaat ontwikkelen. Er komen woningen, horeca en het conservatorium en toneelacademie van Zuyd Hogeschool.
Bastiaens wil met een nieuwe locatie voor het Landbouwbelang "aansluiten bij de identiteit die ze hebben en de ideologie die er bij hoort. We zijn lang met elkaar in gesprek en kunnen niet alles oplossen. Ik hoop echt dat het lukt op een ander plek."
Op 11 juli beslist de gemeenteraad over het voorstel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!