Mobieltjes verbannen uit het klaslokaal: 'Heel blij mee'

Docent Pascal Cuijpers van het Connect College © L1
Leerlingen mogen vanaf komend jaar geen mobiele telefoon meer bij zich dragen in het klaslokaal. Het Ministerie van Onderwijs komt met een dringend advies dat is opgesteld in samenwerking met onderwijsinstellingen.
Het gebruik van smartphones is al langer een onderwerp dat tot veel discussie leidt op scholen. Leerlingen worden er enorm door afgeleid en onderzoek toont aan dat prestaties hierdoor flink minder worden.

Uitzondering

"Daarom hebben we afgesproken dat er per 1 januari geen mobieltjes meer in de klas zijn", zegt minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf. "Er zijn natuurlijk altijd situaties waarin je het wel zou willen doen. Om echt iets op te zoeken in de les bijvoorbeeld. Maar als er gewoon les wordt gegeven, wordt de regel: geen mobieltjes meer."

Hot topic

Docent Pascal Cuijpers van het Connect College in Echt is verrast door het nieuws. "Het kwam nogal plotseling, maar ik ben er wel heel blij mee. Mobieltjes in de klas zijn al langer een hot topic. Wel of niet, en dan neig ik steeds meer naar niet."

Brokkelbrein

Volgens het ministerie toont steeds meer onderzoek aan dat de aanwezigheid van telefoontjes erg nadelig is voor leerlingen. Ook Cuijpers herkent dat. "Ik las een artikel waarin werd gesproken over het 'brokkelbrein'. Ik vond dat wel een treffend maar ook een schrijnend beeld. Dat kinderen veel minder focus hebben en snel met iets anders aan de gang willen. Dat komt voornamelijk door het vele telefoongebruik met veel korte filmpjes zoals SnapChat."

Goede voorbeeld

Veel scholen kiezen nu nog voor een eigen beleid. Dat wordt vanaf komend jaar dus gelijkgetrokken voor alle onderwijspartijen. En de docenten zelf dan? "Ja dat is een goeie", stelt Cuijpers. "Ik zorg zelf in ieder geval dat ik nooit de telefoon gebruik onder de les. En als ik het doe, vind ik dat leerlingen het ook mogen. Ik probeer zelf wel het goede voorbeeld te geven ja."