NS wil directe verbinding Heerlen-Randstad weer terug

Stockfoto © iStock
Een aantal maanden nadat de Nederlandse Spoorwegen (NS) een streep zette door de directe weekendverbinding tussen Heerlen en de Randstad, wil de vervoerder de situatie weer terugdraaien.
Dat staat in de Adviesaanvraag Dienstregeling 2024, waarin de plannen voor volgend jaar aan regionale overheden en reizigersorganisaties worden voorgelegd.

Nieuw reisgedrag

De nieuwe dienstregeling zou namelijk beter passen bij het nieuwe reisgedrag na corona. Daarnaast verwacht NS hiermee meer reizigers te kunnen bedienen. In de weekenden tikt het reizigersaantal namelijk weer niveaus aan van voor corona.
Wethouder Marco Peters van de gemeente Heerlen: "Het is goed dat de inwoners van onze regio ook in het weekend gebruik kunnen maken van rechtstreekse Intercityverbindingen. De trein blijft daarmee ook in het weekend een goed vervoersmiddel."

Personeelstekort

In december 2022 werd juist een streep door de treinverbinding gezet. Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen moeten mensen die vanuit Heerlen naar het noorden reizen dit jaar daarom overstappen in Eindhoven. De beslissing werd gemaakt om een nijpend personeelstekort: bij de bestaande dienstregeling zorgde dat voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk.