Rotonde sorteert voor op uitbreiding Chemelot Campus

De bewuste afslag, afgezet met paaltjes. © Google Street View
Wie in de afgelopen jaren de rotonde aan de Nieuwe Postbaan vlakbij Urmond op is gereden, valt wat op: er is een voorsorteerstrook voor een niet bestaande afslag, afgezet met paaltjes.
Het ziet misschien uit als grove fout bij het aanleggen van de rotonde maar dat is niet het geval, bevestigt de gemeente Stein.

Chemelot

"Het klopt dat er op deze rotonde een extra aansluiting gemaakt is, die nu nog niet gebruikt wordt. Dit is echter geen fout geweest", zo laat een woordvoerster van de gemeente aan L1 weten. "Chemelot Campus heeft destijds namelijk aangegeven in de toekomst graag aan te willen sluiten op deze rotonde. Daarom is bij het realiseren van de rotonde alvast een vierde aansluiting gemaakt."
De rotonde is deel van een project uit 2020, waar met ongeveer zes miljoen euro vijf rotondes, een snelfietspad en tussenliggende wegen zijn aangelegd. De kosten voor de extra afslag zijn daarbij op zich genomen door Chemelot.
Momenteel leidt de afslag nog nergens heen. © Google Street View

Komende tijd nog niet in gebruik

Hoelang de paaltjes nog op de weg zullen pronken, is nog niet duidelijk. Het is bij de gemeente namelijk nog niet bekend wanneer Chemelot daadwerkelijk gebruik zal gaan maken van de rotonde.
Waarom dan niet wachten tot het moment waarop er daadwerkelijk gebruik van de afslag gemaakt wordt? "Het achteraf aanpassen van een dergelijke turborotonde is een stuk ingewikkelder en kostbaarder", zo vervolgt de woordvoerster. "Daarnaast zou het veel overlast voor de weggebruikers geven."