Sloten vervangen: boekenstichting kan niet meer bij spullen

De opslag van de stichting. © Omroep Venlo
Stichting Boeken Steunen Mensen kan sinds afgelopen week niet meer in het eigen gebouw in Steyl. De sloten zijn vervangen en de organisatie heeft te horen gekregen binnen 14 dagen te moeten verhuizen.
Afgelopen woensdag kwam het bericht van de verhuurder, Stichting Kloosterdorp Steyl, meldt Omroep Venlo. Binnen 24 uur moesten de sleutels worden ingeleverd en binnen twee weken moest de stichting verhuisd zijn. Een onprettige verrassing, vertelt Geert Hendrikx. Boeken Steunen Mensen hoopt de zaak via een kort geding terug te draaien.

Brandgevaar

Stichting Boeken Steunen Mensen wist dat er een moment kon komen waarop een verhuizing noodzakelijk zou zijn. Volgens Hendrikx was de afspraak dat er dan drie tot zes maanden de tijd zou zijn. Geen overbodige luxe, gezien de enorme hoeveelheid boeken die de stichting in het oude kloostergebouw in Steyl heeft staan. Als reden voor de plotselinge mededeling worden brandgevaar en de combinatie van boeken in het gebouw en asbestplaten op het dak genoemd. "Voor de oude stichting is dat 15 jaar geen probleem geweest. Nu is er een nieuwe bestuurder bij - stichting BOEi - en die kijkt anders tegen zaken aan", aldus Hendrikx.

Financiële gevolgen

Dat de organisator van de jaarlijkse boekenbeurs niet bij de spullen kan, levert meerdere problemen op. Financieel, omdat boeken ook via internet worden verkocht. De omzet daar is ongeveer 10.000 euro per maand en dat geld is bedoeld voor goede doelen. En praktisch, omdat het logistieke proces van het ophalen van boeken niet van de ene op de andere dag kan worden stilgelegd en er nu geen plek is om die boeken op te slaan. Een nieuwe locatie is bovendien niet zomaar gevonden. "Zoek in deze tijd maar een locatie", zegt Hendrikx.
Boeken Steunen Mensen heeft een advocaat ingeschakeld en wil via een kort geding afdwingen dat er weer toegang wordt verleend. Waarschijnlijk gaat een rechter zich daar binnen twee weken over uitspreken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!