OLS ruimt loden kogels pas volgende week op

Spanning op het OLS. © Bram Becks (L1)
Er worden maandag nog geen loden kogels geraapt op het OLS-terrein in Born. De organisatie kiest ervoor om dit pas na het kavelweekend volgende week te doen.
"Als er zaterdag nieuwe kogels bij worden geschoten, heeft het geen zin om ze nu al te rapen", vertelt Maarten de Kever van de organisatie. "We wachten tot alle kogels geschoten zijn."

Verbod

Over de loden kogels is de laatste weken veel te doen. Er dreigt een verbod voor de schietsport. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) roept de Europese Commissie in een rapport op om het gebruik van loden kogels in de jacht en schietsport te verbieden. Het lood zorgt voor risico's voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Daarom zou het verboden moeten worden.

Grote zorgen

De Oud Limburgse Schuttersfederatie maakt zich grote zorgen over het dreigend loodverbod. "We zoeken kogels terug met metaaldetectoren, we gebruiken kogelvangers, we recyclen zoveel mogelijk", zei OLS-president Anoesjka Koopmans eerder al tegen L1. "Meer kunnen we eigenlijk niet doen. Maar zonder lood is het schutterijwezen ten dode opgeschreven."

'Uitzondering maken'

Als het aan Emile Roemer ligt mogen schutterijen gewoon loden kogels blijven gebruiken. "Er zou een uitzondering gemaakt moeten worden voor de schutterswereld", zei Emile Roemer zondag tijdens het openingswoord op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Born.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!