Straatcoaches Beesel moeten einde maken aan jeugdoverlast

De straatcoaches gaan onder andere in gesprek met jongeren © iStock
De gemeente Beesel zet vanaf maandag straatcoaches in. Dat zou een einde moeten maken aan de jeugdoverlast in onder andere Reuver en Offenbeek.
De gemeente krijgt regelmatig klachten binnen van inwoners over een gevoel van onveiligheid. Ook signaleert de politie lichte criminaliteit. “Kortom, tijd voor actie", zegt burgemeester Bob Vostermans.

In gesprek

De groep jongeren die zorgt voor overlast, is volgens de burgemeester een best grote groep. "Als er strafbare feiten worden gepleegd, wordt er zeker opgetreden. Maar daarmee is het niet per se opgelost. Daarom willen we ook in gesprek met ze gaan", aldus Vostermans in de L1 Nieuwsshow.

Straatcoaches

Er worden nu twee straatcoaches ingezet voor een pilot die duurt tot half oktober. De coaches zijn professionals van buiten de gemeente die ervaring hebben met de jeugdcultuur. Zij kijken met de jongeren waarom het loopt zoals het loopt, waar bijvoorbeeld een behoefte zit die de gemeente misschien nog niet invult en waar een streep getrokken moet worden. De hulpverleners gaan niet alleen met jongeren aan de slag, maar ook in gesprek met inwoners over hun zorgen.

Optelsom

De coaches zijn onderdeel van een grotere aanpak tegen de overlast. Politie en handhaving blijven ook op straat. Ook hebben jongeren in de gemeente Beesel eerder al een brief gekregen van de burgemeester met de oproep zich te gedragen. Met de inzet van de straatcoaches wil de gemeente nog een extra stap zetten. “We hopen dat die optelsom van de verschillende manieren waarop we met hen bezig zijn, leidt tot resultaten voor de gemeente.”

Goede resultaten

Voor de gemeente Beesel is het de eerste keer dat straatcoaches worden ingezet. Op andere plekken in Limburg, zoals Venlo en Venray, zijn er in het verleden al goede resultaten geboekt met de inzet van de hulpverleners. Vostermans: “Het is voor ons zeker de moeite waard om dit eens te proberen. We hopen binnen een aantal maanden een goed beeld te krijgen. Als dat er vervolgens toe leidt dat er meer inzet nodig is, dan gaan we dat overwegen.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!