Keti Koti in Maastricht: 'Herdenken en voorzichtig vieren'

Keti Koti in Bonnefantenmuseum in Maastricht. © L1 (Peter Beeker)
Het is de eerste keer dat Keti Koti echt aandacht krijgt in Limburg. 150 jaar nadat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en de Antillen, is er een bijeenkomst in Maastricht en Sittard.
"De Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Limburg in redelijk klein. Daarom is het in deze provincie moeilijker dan in de Randstad om iets van de grond te krijgen omdat het initiatief uit deze gemeenschappen moet komen", zegt Henna Toppenberg van Keti Koti/Kibra Kadena Comité Limburg. "Toch is dit een goed begin. Ik zou graag zien dat we dit ieder jaar kunnen organiseren."

Voorzichtig vieren

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft samen met het organisatiecomité een eerste stap gezet. In een bescheiden ruimte bij het museum is muziek, dans en zijn er voordrachten. "Keti Koti is een dag om te herdenken en voorzichtig te vieren. We zijn er nog lang niet. The walk to freedom is long", lacht ze.

Bijzondere dag

Volgens muzikanten Maxime Cathalina en Glyn Hoogvliets is het een bijzondere dag om op te treden. Behalve bij het Bonnefantenmuseum wordt het duo ook verwacht in Sittard waar in Theater De Domijnen een special programma is gemaakt om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij.
"Ik ben blij dat we nu ook in Limburg aandacht krijgen voor dit onderwerp en dat het niet alleen bij de Randstad blijft", zegt Glyn Hoogvliets.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!