Vaccinatiegraad kinderziektes bijna overal gedaald

Stockfoto © Istock
Het aantal Limburgse ouders dat hun kinderen vaccineert tegen ziekten als de bof, polio en mazelen is vrijwel overal in de provincie gedaald. Vooral in Leudal was de terugloop groot.
Dat blijkt uit cijfers van het Rijkvaccinatieprogramma van het RIVM.

Dalers

Met name in Leudal is de daling groot: daar ligt de vaccinatiegraad bij peuters van 2 jaar oud nu op 77,6 procent. In 2019, voor de coronacrisis, was daar net geen 95 procent van de tweejarigen gevaccineerd. Ook in Echt-Susteren, Venlo en Horst aan de Maas was de daling fors.

Koploper Mook en Middelaar

Vrijwel overal in Limburg daalde de vaccinatiegraad, met uitzondering van Valkenburg, Beekdaelen en Mook en Middelaar. In die laatste gemeente is 97,7 procent van de tweejarige peuters gevaccineerd, het hoogste percentage van Nederland. De laagste score in Limburg is Vaals met een kleine 73 procent.

Wantrouwen

Landelijk gezien is de vaccinatiegraad voor het tweede jaar op rij gedaald, waardoor die nu onder de 90 procent ligt. Het RIVM noemt dat zorgelijk, en denkt dat de daling het gevolg is van de coronacrisis toen het wantrouwen tegen vaccinaties in het algemeen is gegroeid. Een kanttekening daarbij is dat sommige mensen tegenwoordig weigeren prikken te laten registreren. Daardoor kan sprake zijn van enige onderrapportage.

Terugkeer ziektes

Binnen het vaccinatieprogramma krijgen kinderen vanaf hun babytijd prikken die onder meer beschermen tegen bof, mazelen, rodehond (BMR), difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en pneumokokkenziekte. "Als jarenlang minder wordt gevaccineerd, kunnen zulke ziekten weer de kop opsteken", meldt vaccinatiemanager Jeanne-Marie Hament van het RIVM. "Zover is het nog niet. Maar we moeten er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat het zover komt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!