Sterftecijfers hoogst in Kerkrade, laagst in Peel en Maas

Stockfoto © iStock
Van onze provincie stierven in 2022 in Kerkrade relatief gezien de meeste mensen en in Peel en Maas overleden relatief de minste mensen.
De meest voorkomende doodsoorzaken zijn ziekten zoals kanker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Relatieve cijfers

In Kerkrade stierven per 10.000 inwoners 145,8 mensen, dat waren in totaal 663 overledenen in die gemeente. Brunssum en Vaals volgen met 143,4 en 137,8 sterfgevallen per 10.000 inwoners. In Peel en Maas ligt dat aantal flink lager: daar gaat het om 90,9 mensen per 10.000 inwoners, 407 mensen in totaal. Ook Mook en Middelaar (91,1) en Venray (92,8) kennen een laag sterftecijfer. De gemeenten met een hoog sterftecijfer zijn ook de gemeenten waar de bevolking verhoudingsgewijs oud is.

Absolute cijfers

De meeste mensen stierven logischerwijs in de grote steden. Provinciehoofdstad Maastricht staat bovenaan het lijstje met in totaal 1323 overledenen. Heerlen (1195) en Sittard-Geleen (1110) volgen. Mook en Middelaar kent het minst aantal overledenen in 2022, namelijk 73.

Nieuwvormingen

In Echt-Susteren, Beek, Valkenburg aan de Geul en Meerssen stierven de meeste mensen aan hart- en vaatziekten. In alle andere gemeenten stierven de meeste mensen aan de nieuwvormingen. Daaronder vallen volgens het CBS goedaardige als kwaadaardige gezwellen (kanker), inclusief kwaadaardige bloedziekten.
Bekijk hier de sterftecijfers van jouw gemeente:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!